Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Soros György ismét Brüsszelben járt

HírekM1 Híradó/MTI

Brüsszelben tárgyalt Soros György Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével. A holland szociáldemokrata politikus a bevándorlás és a kvóták lelkes támogatója, és régóta bírálója a magyar polgári kormánynak. A találkozóról kitiltották a sajtót.

Szinte hetente tárgyalnak Soros emberei Brüsszelben

Mint kiderült, sem a találkozó, sem pedig az azt megelőző kézfogás nem volt nyilvános a sajtó számára, így az sem derült ki pontosan, hogy Soros György mikor hagyta el az Európai Bizottság épületét – tájékoztatott az M1 tudósítója.

Azt is elmondta, feltűnően gyakran fogadják Soros Györgyöt Brüsszelben, legutóbb február elején járt ott. A Transparency International az Európai Bizottság adatai alapján összeállított egy listát ezekről a látogatásokról. E szerint a Juncker-bizottság 2014-es hivatalba lépése óta a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet 52 találkozót bonyolított le az Európai Bizottságban, amely azt jelenti, hogy havonta fogadták az intézet képviselőit, beleértve Soros Györgyöt is.

Hivatalos tájékoztatások szerint ezeken a megbeszéléseken rendszerint Európa egységéről van szó, de több találkozón Magyarországról is tárgyaltak: 2017 márciusában például a magyarországi helyzetről, 2017 júniusában pedig a civilek átláthatóságáról szóló törvényről esett szó – jegyezte meg a tudósító.

Hollik: Soros azért érkezett Brüsszelbe, hogy megbüntesse Magyarországot

Soros György azért érkezett Brüsszelbe, hogy megbüntesse Magyarországot; nem tudja elfogadni és nem is veszi tudomásul a magyar választások eredményét – mondta Hollik István KDNP-s politikus hétfőn az MTI-nek.

Rámutatott: Soros György hétfőn az Európai Bizottság „nyíltan bevándorláspárti alelnökével”, Frans Timmermansszal tárgyalt. Mivel a tárgyalás zárt ajtók mögött folyt, elvárják, hogy hozzák nyilvánosságra, miről egyeztettek – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Megjegyezte, a zárt ajtó okán is lehet arra következtetni, hogy arról egyeztettek: a választások után miként fokozzák a nyomást Magyarországra, hogy „ránk erőltessék” az akaratukat.

Hollik István kiemelte: az egyik ilyen eszköz a múlt héten bemutatott Soros-jelentés. A Magyarországot elítélő jelentéssel akarnak minket zsarolni, hogy fogadjuk be a migránsokat és fogadjuk el a kötelező kvótát – vélekedett.

Kijelentette: április 8-án azonban a magyarok óriási többséggel döntöttek arról, hogy nem kérnek a bevándorláspárti politikából, az új kormány pedig a választók elsöprő többségének támogatásával küzd továbbra is a bevándorláspárti politika ellen és megsokszorozott erővel fog ellenállni az ilyen és ehhez hasonló támadásoknak.

Soros látogatása miatt magyarázkodnak Brüsszelben

Alexander Winterstein sajtótájékoztatón a milliárdos Soros György hétfői, az uniós bizottság alelnökével folytatott megbeszélésének részleteit firtató újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a biztosokkal tartott találkozók ténye minden esetben nyilvános, hozzáférhetőek az interneten is elérhető bizottsági naptárban is.

A bizottság a legnagyobb átláthatóság pártján áll, nincs takargatnivalója – tette hozzá. Winterstein emlékeztetett arra, hogy a bizottság pénteken már nyilatkozott Soros György brüsszeli megbeszéléseivel kapcsolatban.

Az akkor nyilatkozó szóvivő, Margarítisz Szkínász hangsúlyozta, hogy Soros György és Frans Timmermans nagyon régóta ismerik egymást, és rendszeresen folytatnak egyeztetéseket az Európai Uniót érintő témák széles köréről. Az eszmecserék a bizottság álláspontja szerint egyebek mellett arra adnak lehetőséget, hogy megbeszéljék, hogyan lehetséges összetartani az uniós tagországokat.

Frans Timmermans még február elején – egy újságírói kérdésre válaszolva – közölte, hogy a Soros Györggyel folytatott, mintegy húsz éve tartó együttműködés előremutató. A megbeszéléseken hangsúlyt kap a jogállamiság, a nyitott társadalmak és a demokrácia melletti határozott elkötelezettség. A legalább két évtizedes múltra visszatekintő tárgyalások alkalmával rendszerint ugyanazok a témák kerülnek elő: hogyan lehet megerősíteni Európa egységét. Timmermans aláhúzta: ez nagy feladat, s Európa megosztottságának felszámolása mellett kötelezte el magát Soros György is.

Borítófotó: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i SorosFund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)