Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Sok dolog terítékre került az EU-csúcson

Hírekfigyelo.hu / MTI

Anegela Merkel szerint a tagországok vezetőinek véleménye különbözik, de keresik a közös nevezőt, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek segítenek megőrizni a jólétet és a biztonságot.

Az Európai Uniónak stratégiai célkitűzései közé kell emelnie azt, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását – hangoztatta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Nagyszebenben, ahol az Egyesült Királyság kilépése (Brexit) után az EU-ban maradó 27 tagállam vezetőjének informális találkozóján vesz részt. 

A francia államfő az erdélyi városban összesereglett újságírók előtt, érkezésekor azt mondta: ezt a vállalást már nyolc tagország támogatja.

Macron szerint az uniónak határai megvédésére, a schengeni övezet biztonságossá tételére is kiemelt figyelmet kell fordítania. "Olyan Európára van szükségünk, amely képes megvédeni határait és az európaiakat, és ebben a vonatkozásban én Schengen újralapítását kiemelt fontosságúnak tartom" – hangsúlyozta.

A francia elnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokra is kitért. Úgy vélekedett: három héten belül az unió polgárainak azt kell eldönteniük, hogy együtt akarnak-e építkezni Európában vagy "vissza akarnak-e térni a nacionalizmushoz", amely szerinte magát az uniót veszélyezteti.

Angela Merkel német kancellár jelképes jelentőségűnek nevezte, hogy a román uniós elnökség idején az erdélyi Nagyszebenben ülésezik az Európai Tanács és azt is, hogy az EU-27-ek vezetői Európa napján, a Schuman-nyilatkozat évfordulóján, és a "nagy bővítés után" tizenöt évvel tanácskoznak az unió jövőjéről.

"A véleményeink különböznek, de keressük a közös nevezőt, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek segítenek megőrizni a jólétet, biztonságot. Ugyanakkor meg akarjuk őrizni az európai értékeket is, amelyeket az EU-n kívül is népszerűsíteni akarunk" – mondta érkezésekor a német kancellár.

Az EU állam- és kormányfőit Nagyszebenben házigazdaként fogadó Klaus Iohannis román államfő felhívást intézett minden uniós polgárhoz, hogy éljen szavazati jogával az EP-választásokon, ahol szerinte szó szerint Európa jövője dől el.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői az EU-ban maradók egységét hangsúlyozó "optimista" nyilatkozatot készülnek elfogadni Nagyszebenben az unió jövőjével kapcsolatos vállalásaikról. Iohannis szerint a nagyszebeni nyilatkozat arról szól majd, hogy az EU egységes, vezetői "tudják, mit akarnak, és hogyan akarják". Szintén Nagyszebenben fogják megvitatni a következő törvényhozási ciklus stratégiai célkitűzéseit – tette hozzá a román államfő.

 

Borítófotó: Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Juri Ratas ész, Marjan Sarec szlovén, Joseph Muscat máltai miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Peter Pellegrini szlovák, Juha Sipila finn és Mark Rutte holland miniszterelnök (b-j) Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozóján 2019. május 9-én. (MTI/EPA/Robert Ghement)