Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Schiffer: Orbán pert nyerhetne az O1G-zőkkel szemben

HírekPindroch Tamás

Jogilag vitatható a Bayer Zsolt elleni bírósági ítélet, egy felülvizsgálati kérelem, vagy alkotmányjogi panasz után a döntés nem valószínű, hogy egyezne a mostani ítélet tartalmával - nyilatkozta lapunknak Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő.

Kifejtette, a sajtóban megjelent információkra tud csak hagyatkozni a véleményében, mivel nem ismeri a teljes peranyagot. Mindenre kiterjedő szakmai álláspontot csak ennek ismeretében tudna megfogalmazni. 

“Bayer feltételes módban írta le a véleményét Hadházy Ákosról és Szél Bernadettről, ami  a vélemény kategóriájába tartozik, s a vélemény jogszerűségének megítélésnél a feltételes mód releváns körülmény” - mondta Schiffer András. Az Alkotmánybíróság egyebekben kimondta, hogy a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítást tekintve tágabb, mint más személyek esetében. Felvetésünkre, miszerint Bayer egy nyilvános fórumon az Orbán Viktor miniszterelnök minősítésére használt fordulatot vette át és alkalmazta a két ellenzéki politikusra, azt mondta, szerinte ha Orbán perelne, nem születhetne más ítélet az ügyben.

Ismeretes, Hadházy Ákos személyiségi jogainak megsértése miatt perelte be a publicistát. Bayer egy nyilvános rendezvényen átfogalmazta az ellenzéki tüntetők Orbán Viktort és Áder Jánost minősítő transzparensét, és azt kérdezte Szél Bernadettől, vajon nekik hogy esne, ha ezt a feliratot látnák átvonulni a városon: „Hadházy g…, Szél Detti nyeli.”   

A bírósági döntés értelmében a perköltségen túl Bayernek 15 napja van arra, hogy 300 ezer forintot fizessen a független képviselőnek, akitől levélben kell bocsánatot kérnie, és a levelet blogján harminc napon át kell elérhetővé tennie.

A közíró az Echo TV Bayer show vasárnap esti műsorában azt mondta, a bocsánatkérést megírta, de polgári engedetlenséget fog alkalmazni. Az iratot letétbe helyezi egy közjegyzőnél, és addig nem hozza nyilvánosságra, ameddig az országgyűlési képviselő nem kár bocsánatot Orbán Viktor miniszterelnöktől, és nem határolódik el az O1G logótól, ami az ellenzéki politikusok és az őt táboruknak a közösségteremtő emblémájává vált.

Bayer a 300 ezer forintos sérelmi díjat ötforintosokban tervezi megfizetni Hadházynak.

Borítófotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt