Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Részvénypiaci korrekció: a BÉT sem maradt ki

HírekSzajlai Csaba

Augusztusban korrekció indult a nagyobb részvénypiacokon, elsősorban amiatt, mert az amerikai-kínai kereskedelmi háború tovább folytatódott, sőt eldurvult. A nemzetközi trendeket a BÉT is követte.

A nyár utolsó hónapjában korrekció indult be a nagyobb részvénypiacokon, ami nem meglepő annak fényében, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború tovább folytatódott, sőt eldurvult. A befektetőket már nem hatja meg, amikor épp tárgyalni kezdenek a felek, hisz eddig minden ilyen kísérlet elakadt. Ugyancsak aggasztja a befektetőket az esetleges megegyezés nélküli brit EU-kiesés lehetősége, melynek jócskán megnőtt az esélye Boris Johnson miniszterelnöksége alatt.

A befektetők az utóbbi fél évben egyre inkább a kötvénypiacok felé fordultak: Európában sok országban már negatív államkötvény-hozamok vannak, és az amerikai hozamok is minden lejáratra szokatlanul nagyot estek (így az árfolyamok emelkedtek) május óta. A részvénypiacokon viszont esés indult: a főbb amerikai részvényindexek a hónapban 3 százalékkal estek vissza, a német DAX 5 százalékkal gyengült.

Ebben a környezetben “kiigazítás” jellemezte az elmúlt hónapot a Budapesti Értéktőzsdén is, követve a főbb nemzetközi piacokon zajló folyamatokat. A BUX 2,4 százalékkal csökkent, 40 764 pontról 39 794 pontig. A forgalom 202,5 milliárd forint volt a részvénypiacon, ami kereskedési naponként 10,1 milliárd forint, ez jóval meghaladta az előző két nyári hónap szintjét. 

A forgalom 56 százalékát az OTP adta, a bankpapír 2,4 százalékkal került lejjebb 12 010 forintig. A brókercégek közül a Wood tudhatta magáénak a legnagyobb forgalmat, őt követte az Erste, majd a Concorde.

Ilyen körülmények között a BUX is korrekcióba kezdett: 40 764 pontról 39 794 pontig csökkent, 2,4 százalékkal. Az OTP 12 300 forintról 12 010 forintig, 2,4 százalékkal esett vissza, a MOL ára 3000-ről 2948 forintig mérséklődött, ez 1,7 százalék mínusz, a legnagyobb mértékben a blue chipek közül a Richter gyengült: 3,1 százalékkal 5185 forintról 5025 forintig.

Kis mértékben, 1,1 százalékkal csökkent a Telekom 423 forintig, a papír relatív ereje nem meglepő a viszonylag kedvező osztalékhozam miatt, a 6 százalék körüli szint az alacsony kamatkörnyezetben vonzó a befektetőknek. Még három papír forgalma haladta meg az összforgalom egy százalékát, ők a nyár eleji emelkedés után most visszaestek: az Opus429-ről 383 forintra 9,8 százalékkal, az EstMedia 142,4 forintról 110 forintig 22,8 százalékkal, és az előző hónapokban nagy lelkesedés által övezett 4iG is csökkent, 962-ről 919 forintig, 4,5 százalékkal.

 

Borítókép: jxfzsy, Getty Images