Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Ötödik kormányát szervezheti Netanjahu

Hírekfigyelo.hu/MTI

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kedden lezajlott választások tanúsága szerint korrupciógyanús ügyei ellenére képes volt maga mellett mozgósítani a szavazók jelentős részét, és az ellenzékénél jelentősen nagyobb jobboldali tömbbel várhatóan megalakíthatja ötödik kormányát.

Az előrehozott választások egyben bizalmi szavazást is jelentettek a jobboldali Likud pártot vezető és várhatóan három korrupciós ügyben vádemeléssel szembenéző Benjámin Netanjahu mellett vagy ellen a tizenhármas kereskedelmi tévécsatornán megszólaló szakértők szerint. 

A szavazatok mintegy 97 százalékának megszámlálása után egyértelművé vált, hogy az izraeliek jelentős része a kétes ügyek ellenére a Likudra, illetve Netanjahura adta voksát, miközben ellene is harmincöt "mandátumos", nagyjából ugyanakkora tábor szavazott, az alig három hónappal korábban létrejött Kék-fehér pártot támogatva. 

Csökkent az arab nemzetiség jelenléte

A csakis Netanjahut kormányfőnek jelölő két ultraortodox párt, az askenázi Egységes Tóra párt és a keletieket tömörítő Sasz párt egyenként nyolc-nyolc mandátumot szerezve tizenháromról tizenhat képviselőre növelte erejét a százhúsz tagú kneszetben (parlamentben). 

Csökkent viszont az arab nemzetiség jelenléte a parlamentben. Míg korábban egységbe tömörülve tizenhárom helyet szereztek, a csalódott arab lakosság nagy számban távollétével tüntetett a választásokon, és a külön induló két arab pártnak együtt is csak tíz képviselője lesz. Ráadásul a végső eredménynél, a katonák szavazatainak beszámítása után az is megtörténhet, hogy kisebbik pártjuk kiesik, és csak hatan lesznek.

A szociáldemokraták történelmi vereséget szenvedtek

Meglepetésre bejutott öt mandátummal Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártja, és öt képviselővel hozta a papírformát a jobboldali egységpárt, amelyben Netanjahu segédletével három, telepeseket támogató kis jobboldali párt szövetkezett, melyek külön-külön kiestek volna. Köztük található egy olyan párt is, amely a rasszista, arabellenes Meir Kahane tanait követi.

Az évtizedekig az országot vezető, nagy múltú szociáldemokrata Munkapárt történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Huszonnégyről ötfősre csökkent képviselete a kneszetben, mert szavazótáborának jelentős része Netanjahu megbuktatásának reményében átpártolt az új Kék-fehér párthoz. 

A baloldali liberális Merec párt a küszöb közelében, de bejutott, és a korábbi évek tapasztalata alapján a katonák később befutó szavazatai megerősíthetik. Négy képviselőjük lesz az eddigi öt helyett. 

Egy új jobboldali párt is bejuthat

Sikerült elég szavazatot szereznie Móse Kahlonnak centrista Mindannyian (Kulánu) nevű pártjával, de négy mandátumával a jobboldali tömb nagysága miatt várhatóan nem játszik döntő szerepet, mert az új felállásban Netanjahu nélküle is össze tudja hozni a 61 képviselőből álló többséget "természetes szövetségeseivel": a vallásos és a jobboldali pártokkal, vagyis a jobboldali szövetséggel és Libermannal. 

Egyelőre nem jutott be, de a katonák szavazataival még bekerülhet az Új Jobboldal (Hajamin Hahadas) nevű, a telepeseket támogató új jobboldali párt Naftali Bennet és Ajelet Saked vezetésével. Ha helyet cserélnek a kisebbik arab párttal, és azok kiesése árán részesei lesznek a parlamentnek, akkor Netanjahu nagyobb többséggel fog rendelkezni, noha nélkülük is képes megalakítani a csak jobboldali és vallásos pártokból álló következő koalícióját.
 

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt vezetője a felesége, Szára társaságában az izraeli előrehozott parlamenti választások után Tel-Avivban 2019. április 10-én hajnalban. A nem végleges eredmények szerint a Likud nagyjából ugyanannyi szavazatot kapott, mint legfőbb ellenfele, a Kék-fehér párt, és a szövetséges pártokkal Netanjahu alakíthat ismét kormányt. (MTI/EPA/Abir Szultan)