Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

Hírekfigyelo.hu/MTI

Őrizetbe vette a Scotland Yard Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot.
    
A Scotland Yard közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították.

    
A svéd ügyészség megszüntette ugyan az Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

 

Borítókép: A 2019. április 5-i képen a sajtó munkatársai várakoznak Ecuador londoni nagykövetségénél, ahol Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója hét éve tartózkodik. A Scotland Yard április 11-én őrizetbe vette Assange-t, miután az ecuadori kormány visszavonta a 47 éves ausztrál újságírónak korábban megadott menedékjogot. (MTI/EPA/Andy Rain)