Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Óriási segítség a vállalkozásoknak – Akár az induló cégeknek is!

Hírekfigyelo.huTámogatott tartalom

A Magyar Fejlesztési Bank hitelprogramok egész sorával segíti a vállalkozói szektort.

A beruházási kedv folyamatosan nő Magyarországon: egyre több cég van, amelyik korszerűsíteni szeretne, a továbblépéshez új eszközöket vásárolna, vagy induló vállalkozásként szeretne pénzügyi segítséget kapni a kezdő lendülethez. Pont ezeket a célokat támogatja az MFB Pontokon elérhető KKV Technológiai Hitelprogram, amelynek komoly előnye, hogy más piaci termékekhez képest sokkal könnyebb elérni. Ugyanis olyan hitelről van szó, amelyhez a GINOP régióban minden KKV hozzáférhet. Akár a kezdő vállalkozások is! Egy nulla százalékos kamatú uniós hitelről van szó, amelynek ráadásul az átfutási ideje is rövid: pozitív elbírálás esetén az igénylés után körülbelül 30 napon belül meg is lehet kapni a kért összeget. Ez a konstrukció kifejezetten olyan kis- és középvállalkozásokat céloz meg, amelyek egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mértékben jutnak külső finanszírozáshoz. A programmal főleg a társaságokat érintő korszerűsítéseket, vagyis a technológiai felkészültséget javító beruházásokat szeretnék felpörgetni. Ez a pénzügyi termék tavaly szeptember 10. óta érhető el, időközben viszont jelentősen nőtt a keretösszeg: 60 milliárdról 80 milliárd forintra. Ami a részleteket illeti: a hitel összege minimum 1 millió forint, a plafon pedig 50 millió - kivéve a kezdő cégeket, mivel náluk 25 millió a maximum. A futamidő 2 és 7 év között mozog. 

De nem ez az egyetlen új hitelprogram, ami érdekelheti a fejlesztésre vágyó cégeket. Tavaly a Digitális Jólét Hitelprogram is elindult. Ebben az esetben olyan innovatív vállalkozásoknak nyújtanak kedvezményes finanszírozást, amelyek a versenyképességüket erősítő digitális fejlesztéseikhez keresnek forrást. A kérdéses 0 százalékos hitelt szintén el lehet érni az MFB Pontokon. A program eredményeként várhatóan 300-350 hazai vállalkozás digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztési projektje jut visszatérítendő pénzügyi támogatáshoz.

Az MFB mindezek mellett egy Generációváltási Tőkeprogramot is indított. Erre azért volt szükség, mert a családi vállalkozások közel 40 százalékát, nagyságrendileg 12 ezer céget érint a generációváltás problémája, mivel a tulajdonos-ügyvezetők átlagos életkora hamarosan eléri a 65 évet. Sok helyen pedig a családon belül nincs, ki átvegye a stafétát. A cél, hogy társfinanszírozást nyújtsanak a befektetőknek, vagy befektető csoportoknak. Így lehetőséget teremtenek a generációváltással érintett családi vállalkozások rendezett értékesítésére, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a cégek megőrizzék a működőképességüket.

Az MFB-nek azonban van olyan programja is, amelyik nem a cégeket, hanem a lakosságot szólítja meg. Ilyen például az Energiahatékonysági Hitelprogram. Mivel az MFB szeretné elérni a lehető legtöbb ingatlantulajdonost, ezért a korszerűsítéseket szorgalmazó programot folyamatosan felülvizsgálják. 
A változásokba az iparági környezet változásait éppúgy beépítik, mint az ügyféligényeket. Fontos tudni, hogy tavaly október 4 óta az igénylés, illetve az elszámolás folyamata jelentősen egyszerűbbé vált. Ehhez a hitelhez ráadásul már korábban sem kapcsolódtak egyéb költségek (így kezelési és előtörlesztési díj sincsen). A hiteligénylést az MFB Pontokon vagy a legegyszerűbben online lehet elindítani ezen a címen: www.mfb.hu/online-hitel

Az érdeklődők a neten akár egy online előzetes hitelbírálati kérdőívet is kitölthetnek.

Borítófotó: PuzzlePix / Dreamstime