Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Orbán Viktor hat pontja

HírekSzajlai Csaba

A magyar miniszterelnök 2030-ig hat gazdaságpolitikai célt tűzött ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitó eseményén.

A hazai felzárkózás a következő években is megmarad, amelynek a kulcspontja, hogy két százalékkal növekedjünk a nyugat-európai átlaghoz képest - hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitó eseményén aláhúzta: minden esélyünk adott erre a fejlődésre.

A miniszterelnök részletezte azt a hat pontot, amely a legfontosabb gazdaságpolitikai célok elérését is jelenti egyben 2030-ig. Egyfelől az Európai Unió öt legjobb országa közé kell, hogy kerüljünk. Ahol is a legjobb élni és dolgozni. S természetesen itt lakni is, amely biztonságot jelent. Másfelől a kontinens öt legversenyképesebb gazdaságává kell válnunk. Harmadrészt a demográfiai  hanyatlást meg kell állítáni. A negyedik pont gyakorlatilag a Kárpát-medence „belakását” célozza meg. Vagyis annak újjáépítését, mind fizikai, mind pedig gazdasági értelemben.

Hasonlóan fontos terület Magyarország energiafüggetlensége, amelyhez szükséges a Paksi Atomerőmű fejlesztése. Ide vonatkozóan a kormányfő részletezte, hogy a zöldenergiát, azon belül is a napenergiát szükséges fejleszteni, illetve meg kell, hogy épüljön az Északi áramlat.

Végezetül pedig a teljes közép-európai régió gazdasági egységgé alakítása a feladat. Bár jelenleg a külföldi vállalatok jelentős szerepet játszanak, ám a nyereséget kiviszik az országból. Egyetlen lehetőségünk van: legalább annyi pénzt kell megkeresnünk külföldön, amennyit innen kivisznek, be kell szállni a globális versenybe. Utóbbi kapcsán a miniszterelnök bejeletette, hogy ennek a programnak a kidolgozására a Magyar Nemzeti Bankot felkérte.

Borítófotó: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)