Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Orbán Viktor elárulta, miről tárgyalt még Donald Trumppal

Hírekfigyelo.hu/MTI

OrbánViktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt az amerikai elnökkel folytatott hétfői találkozójáról.

Donald Trumppal folytatott hétfői washingtoni megbeszéléséről szólva a kormányfő azt mondta: Donald Trump nem az akadémiai, hanem az üzleti világból érkezett, így tudta, hogy 1700 amerikai cég dolgozik Magyarországon, ismerte a két ország közötti külkereskedelmi számokat, a magyar gazdasági modellt, és "amit a legjobban tudott, az a migráció és a muszlim invázió Európa irányába, amit szárazföldön a magyarok állítottak meg". 

Orbán Viktor értékelése szerint a magyar határkerítés olyan sikeres, hogy még Washingtonból is látszik.

Az energetikával kapcsolatban közölte: Magyarország érdekelt abban, hogy Romániában egy amerikai cég a fekete-tengeri gáztartalékokat mihamarabb kitermelje, mert az orosz gázhoz képest ez az egyetlen alternatív forrás.

A katonai együttműködés ügyében Orbán Viktor elmondta: jelenleg zajlik a modern magyar hadsereg építése, 2010 előtt ugyanis "hagyták lerohadni". A haderőépítésnek pedig van olyan része – folytatta –, amelyben Magyarország számít az Egyesült Államokra, ilyen például az úgynevezett kritikus infrastruktúra megvédésének képessége, amely most még nem teljes, közép-hatótávolságú légvédelmi rakéták kellenek. Az ezek beszerzéséhez szükséges jogi folyamat jó ütemben halad – közölte.

Az orosz és kínai gazdasági kapcsolatokra kitérve "európai álszentségről" beszélt, mert szerinte például az Oroszországgal szembeni szankciókat eszközként használva a nagy nyugat-európai országok "kiütötték" a közép-európaiakat az orosz piacról, "ők meg bementek". Ugyanez a helyzet Kínával: Közép-Európa és Kína együttműködését a nyugat-európaiak szóvá teszik, az ő kereskedelmük ugyanakkor "iszonyú mértékben" nő az ázsiai országgal – jegyezte meg Orbán Viktor.

Az első negyedéves, 5,3 százalékos GDP-növekedési adatot a kormányfő úgy kommentálta: a cél, hogy a magyar gazdasági növekedés legyen mindig 2 százalékkal magasabb az európai uniós átlagnál. Ez ugyanis azt jelenti, Magyarország versenyképesebb az európai versenytársainál, és "ezen múlik a jövőnk"  emelte ki.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)