Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Növelni kell az erdőborította terület arányát

Hírekfigyelo.hu/MTI

A cél, hogy a jelenlegi 22 százalékról 27 százalékra növeljék az erdőborította terület arányát Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter ma reggel az M1 aktuális csatornán.

A miniszter elmondta, az erdősítés során a mára elhagyatott ipari, vagy a honvédség volt gyakorló területei jöhetnek szóba, ugyanakkor gondolkodnak azon is, hogy az elöregedett gyümölcsösöket erdővel váltanák fel.
    
A tárcavezető hangsúlyozta, erre a levegő minőségének javítása és a klímaváltozás hatásainak mérséklése miatt van szükség.

    
Nagy István elmondta azt is, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.

    
A miniszter a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában azt mondta, ha nem lett volna az alföldi fásítási program, akkor ma egy sivatag lenne a terület, s nem lehetne megművelni a földet. 

    
Ugyanakkor az új fásítási program során figyelni kell a magánszektorra is, és a támogatási rendszert úgy kell kialakítani, hogy ezen szereplőknek is megérje erdőt ültetni - tette hozzá.

 

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2) és Nagy István agrárminiszter (j) a Bács-Kiskun megyei Kunpeszér térségében, ahol a túzok védelme érdekében végzett földkábelfektetésről tartottak sajtótájékoztatót 2019. április 9-én. (MTI/Illyés Tibor)