Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Nem lesz többé házi kenyér

HírekHalaska Gábor

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó leírásán is módosítottak, számos kenyérfajta beltartalma változni fog.

Az új szabályozás június 22-én lép életbe. E szerint számos termék összetevőjét alapjaiban kell megváltoztatniuk a sütödéknek. Az előírások változásával a gabonatermesztők is jól járhatnak, nőhet ugyanis a rozs és bizonyos búzafajták iránt a kereslet.

A „valódi” rozskenyereknél korábban 40 százalék volt a szükséges rozstartalom, mostantól viszont már 60 százalék az elvárt követelmény. Lehet a kenyértésztában kevesebb rozs is, ám ilyenkor csakis „rozsos kenyér” névvel lehet forgalmazni az ilyen készárut. Ugyanakkor ilyenkor a korábbi minimum 15,1 százalékról 30 százalékra emelték az elvárt rozstartalom mértékét.

Emellett a teljes kiőrlésű kenyereket is másként kell készíteni a jövőben. Mostantól kizárólag azok a termékek nevezhetők így, melyek bizonyítottan minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Ez az egyik fő változás, korábban ugyanis már 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt-tartalomtól így lehetett nevezni a termékeket.

A Graham-kenyereknek minimum 90 százalékban kell Graham-lisztet tartalmazniuk, míg a tönkölykenyerek esetében 60 százalékos lesz az elvárt minimum tönkölyliszt-tartalom.

A házi kenyér megnevezés pedig egyszerűen eltűnik. E helyett fehérkenyér, vagy búzakenyér megnevezéssel kell ellátni a kenyereket. Kézműves kenyérnek pedig már csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek nagyrészt kézi technológiával, adalékok és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.

A sótartalom előírás is módosul: a korábbi 1,5-2,8 százalékkal szemben egy kenyér sótartalma 1,3-2,35 százalék lehet.

Mindemellett korábban a csomagolt kenyerek esetében kellett feltüntetni a kenyér tápértékét, a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét, mostantól a csomagolatlan termékekre is igaz ez. Az említett értékeknek ugyanis írásos formában elérhetőnek kell lennie mostantól az üzletekben minden egyes termékre, és ha a vásárló kéri, az eladó köteles azt átadni.