Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Nem lazítanak a hazai bankok

HírekNLN

A Jegybank felmérése szerint a bankok továbbra sem látnak komoly lehetőséget sem árazási, sem feltételbeli lazításra.

Az idei év június végéig 16 százalékkal, tranzakciós alapon 1151 milliárd forinttal bővült éves alapon a vállalati hitelállomány. A második negyedévében a nettó hitelállomány 435 milliárd forinttal nőtt.

A Magyar Nemzeti Bank hitelezési jelentése szerint a forinthitelek állománya 21, a devizahiteleké 10 százalékkal bővült – mondta el Nagy Tamás, a jegybank főosztályvezetője.

Az EU jelenlegi legnagyobb hiteldinamikája Nagy Tamás szerint vélhetően elérte idei csúcsát, ám európai összevetésben a GDP-hez mért vállalati hitelállományban még bőven van tere a bővülésnek – ugyanakkor a régiós országok bővülési üteme inkább 10 százalék körüli.

A Jegybank felmérése szerint a bankok továbbra sem látnak komoly lehetőséget sem árazási, sem feltételbeli lazításra, s láthatóan az elmúlt időszakban kifulladni látszik a tér azon a területen is, hogy immár a kkv-k esetében sem hoz komoly kedvezményt az, hogy a cégek megpróbálják versenyeztetni a bankokat. A bankvezetői válaszok szerint egyébként ma már az NHP+ 2,5 százalékos maximális kamatmértékén lényegében már nem lehet hitelt kihelyezni a piacon.

Maga az NHP+ az MNB szerint sikeres, 135 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek társas vállalkozásokkal a bankok (efelett egyéni vállalkozókkal is kötöttek ügyleteket).
A bankok közel 3/4-e jelzett komoly keresletet a hosszú távú (beruházási) hitelek iránt, ami összefüggésbe lehet a komolyan fellendült beruházásokkal.

 

Borítókép: djvstock, Getty Images