Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Nehéz helyzetbe kerülhet idén a dinnyeágazat

Hírekfigyelo.hu

Folyamatosan csökken a hazai dinnyetermesztés termőterülete, a termésátlagok ezzel egy időben viszont jelentősen emelkednek. Idén is meglehet a 200 ezer tonnás görögdinnyetermés – írja a Világgazdaság.

Ma még a francia, spanyol és marokkói sárgadinnyéé a vezető szerep az európai piacon, de hamarosan hazánk is beszáll a versenybe – írja csütörtöki cikkében a Világgazdaság.

A lap azt írja, hogy Magyarországon, miközben a termőterület folyamatosan csökken, a termésátlagok nőnek. Ez főként azért van, mert kiestek a rendszerből a kisebb termelők, a nagyobbak pedig több technológiai fejlesztést is véghezvittek az elmúlt években. Felidézik az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatait, amelyek szerint az idén is tovább csökkenhetett a dinnyetermesztés területe. A tavaszi munkálatok helyzetét górcső alá vevő kimutatás szerint április közepéig a gazdák mindössze 3648 hektáron irányoztak elő dinnyetermesztéssel kapcsolatos munkálatokat.

Ebből a Világgazdaság szerint az feltételezhető, hogy legfeljebb négyezer hektáron foglalkozhatnak az idén dinnyével a gazdák, ami nagyarányú csökkenésnek számít.

 

Borítófotó: Közmunkások görögdinnyét pakolnak a csányi önkormányzat közmunkaprogram keretében megművelt dinnyeföldjén 2015. július 16-án. (MTI Fotó: Komka Péter)