Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Nagyon gyorsan olvad a Himalája teteje

Hírekfigyelo.hu / MTI

Kétszer olyan gyorsan olvadnak a Himalája gleccserei, mint negyven éve – derült ki a hidegháborús kémműholdak felvételeibő

A Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Mount Everestet is magába foglaló hegylánc jegének nagyjából egy százalékát veszíti el 2000 óta évente.

„Az olvadó jég mennyisége ijesztő, ám ami ennél is félelmetesebb, az az olvadás gyorsaságának a megkétszereződése” – mondta Josh Maurer, a Columbiai Egyetem Föld Obszervatóriumának gleccserkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A jégtömege miatt harmadik pólusnak is nevezett Himaláján az 1975-ben mért jég mennyiségének már csak a 72 százaléka látható.

2000 óta évente mintegy 8,3 milliárd tonna olvad el, míg 1975 és 2000 között évente 4,3 milliárd volt az elolvadt jég mennyisége a kutatók szerint.

A himalájai olvadás nem sokat emel a tengerszinten, mivel eltörpül a grönlandi és az antarktiszi olvadás mellett, de a térségben élő embermilliók jelenlegi és jövőbeni vízellátást veszélyezteti – mutatott rá Jorg Schaefer, az egyetem geokémikusa, a tanulmány társszerzője.


Ahogy olvad a gleccser, növekszik a gleccsertó...

„Katasztrófa készülődik a szemünk láttára” – mondta Schaefer.

Fontos adatok hiányoztak a hegylánc gleccsereiről, amíg Maurer rá nem akadt az egykori kémműholdak sokáig titkosított 3D-s felvételeire, melyeket nemrég közzétettek az interneten.

A képek alapján ki lehetett számítani, mennyi jég volt a Himaláján 1975-ben. Ezután más műholdképek segítségével a 2000-es és a 2016-os jégmennyiséget is kalkulálták.

Korábbi kutatások a hegylánc egyes gleccsereit vizsgálták viszonylag rövid időszakokban, ez az első, amelyik 650 gleccser több évtizedes állapotváltozását elemezte - mondta Schaefer.

A tudósok éveken át keresték a gleccserolvadás okait, egyebek mellett vizsgálták a szennyezést és a csapadék változásait.

Amikor azonban a hosszú távú adatokból láthatóvá vált a tendencia, megtalálták a fő bűnöst: „világos, hogy ez a hőmérséklet, semmi más nem ilyen fontos” – tette hozzá Schaefer.

Maurer számítógépes szimulációval végzett ellenőrzést, a modell pedig ugyanolyan jégolvadást „jelzett előre”, mint amilyen az évtizedek alatt le is zajlott.


Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a Kancsendzöngát 2013-ban megmászó, majd eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók tiszteletére emléktáblát helyez el a Kancsendzönga 5500 méteren lévő alaptáborában 2018. április 16-án. Varga Csabának a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Kancsendzönga expedíción nem sikerült feljutnia a világ harmadik legmagasabb hegyének csúcsra az életveszélyes hideg miatt, körülbelül 8100 méteres magasságig jutott, majd sikeresen visszatért az alaptáborba május 15-én. (MTI Fotó)

 

Borítókép: Az @Nimsdai Project Possible által közreadott képen hegymászók sora a Mount Everest egyik ösvényén 2019. május 22-én. Május 27-én befejeződött a 2015 óta a legtöbb, tizenegy alpinista halálával járó tavaszi mászóidény a világ legmagasabb hegyén. (MTI/AP/Nirmal Purja)