Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Miért hódít Nyugaton az iszlám? – nagyinterjúnk a Migrációkutató Intézet vezető kutatójával

Hírekfigyelo.hu

Speidl Bianka orientalista, Közel-Kelet szakértő, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Figyelőnek adott interjújában az integrációs modellek bukásának okairól, és az iszlám politikai és kulturális térfoglalás hátteréről beszélt.

A szakértő felvázolta, miként változott meg a migránsok attitűdje és viszonyulása a többségi kultúrához az elmúlt évtizedekben. Arról is beszélt a Figyelőnek, hogy a változás a nyugat-európai mainstream politika szeme láttára zajlott le, holott minden tudás és tapasztalat rendelkezésükre állt arról, hogy az iszlám természete milyen. Ám a szabadságot abszolutizáló európai korszellem jegyében a politikusok hittek abban, hogy az ottani értékeket látva az iszlám leveti totalitárius természetét, és a muszlim vendégmunkások békésen beilleszkednek a szekularizált nyugat-európai társadalmakba.

Míg az első generációs, azaz a jellemzően a ‘60-as években érkezett vendégmunkások ugyan őrizték szokásaikat, de nem álltak elő követelésekkel, addig a gyerekeik és az unokáik már igen. Speidl Bianka nagyon világosan elemzi azt az összetett folyamatot, ami elvezet a mai helyzethez, mikor is az iszlám már beszivárog a nyugati ember mindennapjaiba, mert jól reflektál bizonyos hiányokra és igényekre.

A teljes interjút a Figyelő március 7-én megjelent számában olvashatják.

Fotós: Fürjes Viktória