Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Michael Shellenberger: nem kell félni a nukleáris hulladéktól

Hírek
A hulladéka már nem kerül vissza a természetbe – ez az egyik fő érve az atomerőművi termelés mellett a Time magazin által a környezetvédelem hősének nevezett aktivistának.

„A nukleáris hulladék szilárd, és a vele előállított energiára vetítve sokkal kevesebb keletkezik belőle, mint más típusú energiatermelés hulladékából. Biztonságosan elzárható, nem kerül vissza a természetbe. A nukleáris termelés a levegőt sem szennyezi, ez sem mondható el minden energiatermelő folyamatról” – mondta a Világgazdaságnak Michael Shellen­ber­ger környezetvédő aktivista a közelmúltban Szocsiban rendezett Atomexpón. Mint rámutatott, az elbontott naperőművek után fajlagosan háromszázszor több hulladék keletkezik, mint az atomerőművek után.

A radiokatív tartalmú hordókat azonban százezer évig meg kell őrizni sértetlenül. Ám ilyen időtávlatban – erre a finn Onkalo című dokumentumfilm mutatott rá – még azt sem tudjuk, hogy ki kinek, milyen nyelven és eszközzel adja tovább a hulladéktároló megóvására vonatkozó utasítást, információt. 

A Világgazdaság felvetésére Michael Shellenberger közölte: nincs miért aggódni, ez a „legjobb fajta” hulladék, biztonságosan és hosszú ideig őrizhető. Félni inkább a krómot, kadmiumot és más, mérgező nehézfémeket tartalmazó napelemek hulladékától kell.

Az atomenergiát amiatt is a megújulók elé helyezi Michael Shellenberger, valamint az általa alapított és vezetett Environmental Progress szervezet, mert egységnyi energiát adó atomerőmű építéséhez kevesebb anyagra van szükség, mint a többi, tiszta energiát adó létesítményhez. Így már a gyártás során is kevesebb a beavatkozás a környezetbe.


Fotó: látogatás Fukushimában 2017-ben (Michael Shellenberger / Facebook)

 

Borítófotó: environmentalprogress.org