Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Megtámadtak egy börtönt

Hírek

A BBC információi szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság legnagyobb börtönéből 3000 ember szökött meg azután, hogy egy banda megtámadta az intézményt. 

A hivatalos -kevésbé megbízható- források ennél jóval kisebb számokat tettek közzé: a helyi rendőrség szerint „csak” 50 elítélt lógott meg az akció után. Abban viszont nincs vita, hogy a támadás brutális vérengzésbe torkollt.

De mi is történt pontosan? Nos az emlegetett  makalai börtönben őrizték az egyik ellenzéki párt  a Bundu dia Mayala alapítóját. Ne Muanda Nsemi a pályája elején még a fővárosi egyetem kémia professzora volt. Időközben azonban afféle vallási vezető lett: 1969-ben ugyanis azt állította, hogy látta Kongó arkangyalát. Sokan afféle profétaként tekintenek rá. Annyi bizonyos, hogy Nsemi azon dolgozik, hogy visszaállítsa az országban a királyságot. A beszámolók szerint tanításaiban a kereszténység és a helyi szokások keverednek. Nsemi végül 2006-ban elindult a parlamenti választásokon, amely után, amíg most márciusban le nem tartóztatták, országgyűlési képviselő volt. A vád szerint erőszakra buzdította az embereket.

Most valószínűnek tűnik, hogy épp az ő követői támadták meg a hét derekán az Nsemit is fogvatartó börtönt. Az őrök a kormányzati beszámolók szerint legalább 5 támadót öltek meg, a BBC viszont úgy tudja, hogy a halottak száma a százat is elérheti, a raboknak pedig a fele kereket oldott. Nsemi hollétéről egyelőre semmit nem tudni.