Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Megszületett a megállapodás Bécsben

Hírekfigyelo.hu / MTI

Az OPEC és szövetségesei 9 hónappal meghosszabbították a termeléscsökkentés fenntartását.

Az OPEC és szövetségesei, élükön Oroszországgal, kedden további kilenc hónappal, 2020. március 31-ig meghosszabbították az olajtermelés csökkentéséről június végével lejárt megállapodást.

A Bécsben tartott tárgyalásokon először az OPEC országai döntöttek az alacsonyabb termelés fenntartásáról az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának érdekében. A szervezet döntését röviddel később jóváhagyták az OPEC-en kívüli nagy olajtermelők, köztük Oroszország. 

Az idén januártól érvényes termeléscsökkentés  meghosszabbításáról a döntés „borítékolható” volt, tekintettel arra, hogy erről már szombaton megegyezett a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia, és kettejüket támogatta Irak és Irán is. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik idén január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogták vissza a kitermelést fél évre.

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtése és ezáltal a világpiaci árak erősítése céljából. Az egyezséget azóta többször meghosszabbították.

 

Borítófotó: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images