Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Megalakult a magyarországi 5G koalíció

HírekSzajlai Csaba

Megalakult az 5G Koalíció (5GK), amelynek célja, hogy Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások tesztelésében.

 

Három év múlva az 5G mobilszolgáltatás szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani, megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – a többi között a vezető nélküli és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city beruházások - infrastrukturális hátterét. A gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi hazánk számára is, hogy egy-egy jól megválasztott területen ugrásszerű fejlődést elérve az élvonalba kerüljünk. Az a cél, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése.  A kibővült Digitális Jólét Program, a Digitális Jólét Program 2.0 ezért koalícióba hívott minden olyan partnert, aki és amely együtt kíván működni e célok elérésében. Az alapítók között multinacionális cégek, hazai vállalkozások, az egyetemi és akadémiai szféra, szakmai szervezetek, kamarák, minisztériumok és kormányzati intézmények egyaránt szerepelnek.  

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kifejtette: Magyarország, ha a digitalizáció állásáról szóló elemzéseket, statisztikákat nézzük, a hálózatok terén teljesít a legjobban. A hálózatok területén a következő nagy ugrást az ötödik generációs hálózatok jelentik. Mint ahogy az Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, Lepsényi István elmondta, napjainkban a nagy sebességű széles sávú hálózatok kiépülése legalább akkora hatást gyakorol életünkre, mint a villamosenergia- és a közlekedési hálózatok létrejötte egy évszázaddal ezelőtt.  

Egy új technológiai korszakváltás időszakát éljük, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket. Olyan ponthoz értünk el, amikortól a digitális világ már meghatározó eleme az ipari termelésnek. Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos azt is elmondta, hogy hazánk a világ élvonalába tartozó 4G mobilhálózattal rendelkezik, így jó helyzetben van ahhoz, hogy a mobil távközlés terén megszerzett pozícióját ne pusztán megőrizze, hanem versenyelőnyre váltsa a digitális átalakulás következő szakaszában meghatározó 5G mobil fejlesztések terén vállalt kezdeményező szereppel.

A kibővült Digitális Jólét Program, a Digitális Jólét Program 2.0 jelentős fejlesztési célokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése. Az 5G koalíció megalakulása világos üzenet a nagyvilágnak: Magyarország kitárta kapuit az 5G fejlesztések előtt.