Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Még mindig sok a tévhit az oltásokkal kapcsolatban

Hírekfigyelo.hu/MTI

Miközben az Európai Unió polgárainak túlnyomó többsége hatékony eszköznek tartja a védőoltásokat a fertőző betegségek megelőzésére, aggasztóan magas azok aránya, akik készpénznek vesznek bizonyos tévhiteket a témával kapcsolatosan - derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

A Brüsszelben pénteken közzétett felmérés szerint az európaiak nagyjából fele kapott oltást az elmúlt öt évben, és a nagy többség (79 százalék) bizalommal fordul az egészségügyi szakemberekhez, hogy ezekről tájékozódjon.
    
Eközben ugyanakkor az uniós polgárok 48 százaléka - helytelenül - úgy véli, hogy a védőoltások gyakran súlyos mellékhatásokkal járhatnak, 38 százalékuk pedig azt gondolja, hogy kiválthatják azokat a betegségeket, amelyek ellen védelmet lennének hivatottak nyújtani.

    
„Itt az ideje, hogy felemeljük szavunkat a félretájékoztatás ellen" - közölte Jyrki Katainen, az Európai Bizottság egyik alelnöke.

 

Borítófotó: Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron (MTI Fotó: Nemes János)