Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Meg akarták ölni a lemondott japán császár unokáját

Hírekfigyelo.hu/MTI

Vízvezeték-szerelőnek adta ki magát egy férfi, így jutott be a lemondott japán uralkodó unokájának iskolájába, annak ellenére, hogy a herceg testőrei szolgálatban voltak.

Saját bevallása szerint le akarta szúrni a lemondott japán császár, Akihito egyik unokáját egy férfi, akit április végén vettek őrizetbe a hatóságok, mert behatolt a 12 éves Hiszahito herceg iskolájába – közölték a nyomozásban részt vevő források.

A gyanúsított Haszegava Kaoru bírálta Japán uralkodóját és a trónöröklési rendszert, és beismerte, hogy ő hagyott egy szúrófegyvert a fiú iskolapadján. A szökésben lévő férfit április 29-én fogták el egy hiracukai hotelben birtokháborítás miatt.
    
Április 26-án egy szúró fegyvert találtak Hiszahito és a mellette ülő diák iskolapadján. A herceg és osztálytársai az osztálytermen kívül tartózkodtak, amikor az elkövető odatette a fegyvert.

A nyomozók szerint Haszegava vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, így jutott be Hiszahito iskolájába, annak ellenére, hogy a herceg testőrei szolgálatban voltak. A férfi az internetről derítette ki, melyik iskolába jár a herceg, és a teremben kiakasztott ültetési rend segítségével talált rá a padjára.

"I attempted to stab Prince Hisahito," Ochanomizu school intruder tells police. Accoding to Sankei Shimbun, the failed terror attack on Japanese imperial family which happened two weeks ago was politically motivated.https://t.co/bUNjjw6TN9

— Thoton Akimoto 令和元年 (@Thoton) May 8, 2019

Illetékesek szerint a biztonsági kamerák felvettek egy férfit – a feltételezések szerint Haszegavát – az iksola főbejáratánál árpilis 26-án délelőtt fél 11 körül. Húsz perccel később a férfi újra megjelent a felvételeken, és majd 11 óra után tíz perccel egy metrómegállóban is feltűnt. A rendőrség feltételezései szerint Haszegava megpróbálta eltüntetni a hozzávezető nyomokat, sikertelenül. A nyomozók egy elhagyott metszőollóra bukkantak az iskolaudvaron, a középkorú férfi vélhetőleg ezzel vágott át néhány vezetéket a kamerarendszerben.
  
Az incidens még azelőtt történt, hogy Naruhito átvette volna a trónt leköszönő apjától, Akihito császártól május 1-jén.A trónöröklési rendben jelenleg a 12 éves Hiszahito második a sorban apja, az 53 éves Fumihito koronaherceg után, aki az új császár, Naruhito öccse

Borítókép: japantimes.co.jp