Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Májusi „eső” a pesti tőzsdén

HírekSzajlai Csaba

Korrekciót hozott a Budapesti Értéktőzsdén a május, de az előző időszak intenzív emelkedése után ez nem meglepő. Miközben a BUX valamelyest csökkent, a részvényforgalom nőtt.

Májusban a BUX 42 520 pontról 40 904 pontig csökkent, a részvényforgalom 260,3 milliárd forint volt, ez napi 11,8 milliárd forint, ami jelentős emelkedés az előző hónaphoz képest, egyúttal idén a második legerősebb havi forgalmi adat – közölte a friss börzei számokat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) képviselete. A BÉT közlése alapján a vezető papírok közül az OTP 130,8 milliárdos forgalom mellett 5,1 százalékkal, 12 150 forintra esett vissza. A Mol 60,7 milliárd forintos forgalommal, 1,2 százalékkal 3276 forintra csökkent, a Richter 42 milliárd forintos forgalom mellett 5230 forintig gyengült. A Konzum utolsó teljes hónapját töltötte a kereskedésben, mint különálló cég, júniusban ugyanis sor kerül az Opus Global és a Konzum egyesülésére, a Konzum így ki is kerül a BUX kosárból, az Opus súlya viszont megnövekedik benne. A brókercégek forgalmi listáját a Wood vezette 138 milliárd forintos duplikált forgalommal, ettől alig maradt el a második helyen végző Concorde forgalma. 

Egyébként a fent említett korrekció hátterében külpiaci trendek állnak. Miután az év első négy hónapja ritkán látott emelkedést hozott a világ tőzsdéin, óhatatlanul következnie kellett egy kiigazításnak. Ezt persze kissé felerősítette, hogy a korábban remélt amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés egyelőre meghiúsult. 

Csökkennek ugyanakkor a kötvényhozamok Amerikában és Európában egyaránt, ami arra utalhat, hogy a befektetők kamatcsökkentésre számítanak az amerikai jegybank részéről, valamint arra, hogy az Európai Központi Bank nem kezdi meg idén a kamatemelési ciklust. A vártnál lazább monetáris politika kedvező lehet a tőzsdéknek az év második felében.

(Borítókép: A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben / Fotó: MTI/Jászai Csaba)