Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Magasan megfelelt az MNB kötvényprogram minősítésén az Opus Global

Hírekfigyelo.hu

Az Opus a jegybanki kötvényprogram előfeltételeként vett részt a hitelminősítési eljárásban.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítvánnyal fordult a Fővárosi Ítélőtáblához, mert álláspontja szerint Portik Tamás adott utasítást Jozef Roháčnak Fenyő János megölésére.

 Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén indította el a hazai vállalatoknak szóló Növekedési Kötvényprogramját (NKP). Ennek keretében a hazai székhelyű vállalatok által, forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg a jegybank, vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben, írták.

Az Opus a jegybanki kötvényprogram előfeltételeként vett részt a hitelminősítési eljárásban, amelyet az MNB megbízásából Scope Ratings GmbH végzett.Az igazgatóság döntése értelmében, az Opus Global Nyrt. részt kíván venni a jegybank kötvényprogramjában, így a saját és banki források mellett, a jövőben akár közép- és hosszú lejáratú kötvénykibocsátással is finanszírozhatná a vállalatcsoport növekedési terveit, illetve hiteleinek megújítását, hívták fel a figyelmet.

A független nemzetközi hitelminősítő, az elmúlt két hónapban lefolytatott vizsgálata alapján az Opus Global Nyrt. 28,6 milliárd Ft értékű kötvénykibocsátására vonatkozóan BBB- minősítést adott, amely négy fokozattal magasabb, mint az MNB programjában minimálisan elvárt B+ besorolás. Emellett a Scope Ratings az Opus, mint leendő kibocsátó vállalat minősítését a nemzetközi forrásbevonási lehetőségek terén is kategorizáló BB szintre sorolta, stabil kilátással (ez két szinttel magasabb az említett B+ besorolásnál).

Kedvező minősítését a Scope több tényezővel indokolta.
Pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően úgy növekedett meg jelentősen az Opus Global jövedelemtermelő képessége, hogy közben alacsony maradt az egyesült holding költségszintje. Előnyként szerepel az elemzésben a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikája, amely a növekedésre és az értékteremtésre fókuszál, mutattak rá.

Mivel a befektetések diverzifikációjának áttekintése alapvető a hitelminősítői vizsgálatok során, így kiemelt tényezőként szerepel a kedvező besorolás indoklásában a társaság széles befektetési portfóliója is.

A Scope elemzésében úgy véli, hogy az Opus Global négy stratégiai divíziója (építőipar, élelmiszeripar, energetika és turizmus) egymástól kellően elkülönülő területet fed le, ami jelentősen javítja a társaság üzleti kockázati profilját, tették hozzá.

A hitelminősítő vizsgálata szerint az Opus leányvállalatok többsége jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, amit alátámaszt például a társaság által 51%-ban tulajdonolt építőipari vállalatok esetében a nagy értékű megrendelés-állomány, vagy a KALL és Viresol élelmiszer-feldolgozó cégeknél megvalósult, illetve tervezett beruházások eredménye is, emelték ki.

Átfogó vizsgálata során a nemzetközi hitelminősítő megállapította, hogy az Opus expanziójának nagyobb része már lezárult, és a menedzsment elsősorban a portfólióban rejlő növekedési lehetőségek kiaknázására összpontosít, emellett nem zárta ki a további akvizíciók, a meglévő befektetések portfólióhoz illő kiegészítései sem. A vállalatcsoport várható kötvénykibocsátással együtti adósság állományát a portfólió nettó eszközértékéhez viszonyítva (LTV) körülbelül 30%-ra valószínűsíti a Scope Ratings elemzése, zárul a közlemény.

 

Borítókép: Getty Images