Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Macron súlyos veszélybe sodorja Európát

HírekUdvardy Zoltán

Emmanuel Macron „bináris” Európa-képe túlzottan leegyszerűsít: vagy Európáért van az ember, vagy Európa ellen, a kettő között őnála nincs semmi – többek között így reagált a francia köztársasági elnök nemrég meghirdetett programjára Laurent Wauquillez, az LR (Köztársaságiak) párt elnöke. Az uniós választási kampány vitáját az elnök – nem véletlenül – globális témák felé próbálja terelni.

 

Ez a terelés túl jól sikerült: az actu.orange internetes lap által közölt felmérés szerint két franciából egy még csak nem is hallott a köztársasági elnök nagyívű, és Európa valamennyi polgárát megszólító európai programbeszédéről. Pedig az elnök kitett magáért: a 2018-as újévi beszédében már elsütött szóvirág, az „Európai reneszánsz” és az egy esztendeje szintén bedobott „európai konzultáció” ötletének felmelegítése mellett most olyan újabb javaslatokkal állt elő, mint az uniós klímabank létrehozása vagy – hogy a magyar és az olasz „renegátoknak” is adjon egy oldalvágást – a közös európai határrendészet. A balliberális REM (Köztársaság Lendületben) nevű pártot is vezérlő Macron ezzel a programmal nyitotta meg az uniós kampány utolsó szakaszát. A kezdeményezés, hogy a sárga mellényesek zavargása által fölvetett kínos kérdések helyett most ő tematizálja a közbeszédet, kissé visszásra sikeredett, hiszen azok, akik egyáltalán egy betűt is elolvastak a programból, 55 százalékban úgy vélekedtek, hogy az európai programcsomag „pozitív, de nem reális”.

Van más út is Európa számára – jelentette ki Wauquiez. Az LR elnöke szerint – mint azt a Le Monde-ban megjelent válaszcikkében is kifejtette – Macron túlzottan leegyszerűsíti az európai vita résztvevőit „Európa-pártiakra és Európa-ellenesekre, haladókra és nacionalistákra, megmentőkre és rombolókra”. Itt az ideje, hogy szakítsunk ezzel a „bináris látásmóddal” – figyelmeztetett Wauquiez, elutasítva Macron „steril” Európa-vízióját.

Macron az Élsysée honlapján magyar nyelven is olvasható írásában egy olyan, érvelésekkel alá nem támasztott kijelentést tett, hogy Európa halálos, a második világháború óta nem tapasztalt veszélyben van. Erre fel Wauquiez Tocqueville-t idézte, aki szerint „az jelenti a halálos veszedelmet, ha már csak aközött választhatunk, hogy valaki vagy a köztársaság támogatója vagy annak ellensége”. Nem beszélve arról, fejtette ki Wauquiez, hogy mindezzel pont az a Macron érvel, „aki a szakadék szélére taszította a francia demokráciát. Ezzel a manicheizmussal (perzsa eredetű, iráni gnosztikus vallás, melynek fontos eleme a Fényvilág és az ördögi, materiális világ közötti harc – a szerk.). Macron súlyos veszélybe sodorja Európát” – írta cikkében a konzervatív politikus.

Csakhogy, ha már Európáról beszélünk, „Macron két év alatt egyetlen lépést sem haladt előre az európai színtéren” – érvelt Wauquiez, „Mi több, Franciaország rendkívüli módon elszigetelődött”, így Macron „programjának jeges fogadtatása csak következménye mindennek” – utalt az ellenzék egyik vezéralakjának számító politikus a minden vezető európai lapban megjelent, ám gyakorlatilag visszhang nélkül maradt nyilatkozatra. Az elnök nagyívű, az egységes minimálbért is megpengető, ám a schengeni övezet további létezését az úgynevezett szolidaritás, tehát a menekültek nyakló nélküli befogadásának diktátumához kötő elképzeléseit illetően Wauquiez úgy fogalmazott: „Franciaországnak először talpra kell állnia”, hiszen egyelőre „Európa beteg embere”.

Macron színpadiasnak tűnő fenyegetődzésére („Nem csak a történelem és a minket összekötő értékek nevében fordulok közvetlenül Önökhöz. Hanem azért, mert ég a ház”) Wauquiez kifejtette: Európa már elbukott. Elég Nagy-Britannia kiválását említeni, véli Wauqiez, aki rámutat: e bukásból a kiút éppen a kontinenst alkotó nemzetek kezében van.