Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Macron kiállt a náci kollaboráns francia tábornok mellett

HírekKiss Adorján

Minimum kétes a megítélése mind Franciaországban, mind a világon Henri Philippe Petain marsallnak. Ám ez egyáltalán nem zavarta Macron elnököt, hogy magasztalja az egykori tisztet – számol be az esetről a The New Republic internetes portál.


 

– Teljesen jogosnak gondolom, hogy megadjuk a tiszteletet azoknak a marsalloknak, akik győzelemre vezették a nemzetünket az első világháborúban – mondta el ünnepi beszédében Emmanuel Macron, majd hozzátette: Petain marsall egy kiváló katona volt az I. világháború idején.

A tábornokot anno széles körben ünnepelte Franciaország az első világégés során aratott győzelmei miatt, ám a második világháborúban a nácik bábállamának számító Vichy-kormányban vállalt szerepet, mint államfő. A németek által támogatott berendezkedés számos háborús bűnben volt bűnrészes, többek között a francia zsidók deportálását is segítették.


Pétain marsallt ábrázoló francia bélyegkollekció

Az ország felszabadulása után a marsallt halálra ítélték, ám De Gaulle megmentette őt, s börtönbe küldte Petaint.

A francia kommunisták vezetője, Jean-Luc Melenchon twitteren jelezte, hogy Macron túl messzire ment ezzel a lépéssel. A szélsőbaloldali politikus szerint az első világháború igazi francia hőse Joffre marsall volt.


Joffre marsall párizsi lovas szobra és madagaszkári mellszobra 

 

Borítófotó: Emmanuel Macron francia elnök az első világháborúban elesett francia katonák emlékművénél tartott ünnepségen Morhange városban 2018. november 5-én. Macron az első világháborút lezáró tűzszünet aláírásának 100. évfordulója alkalmából kezdett egyhetes körútja során felkeresi az első világháború franciaországi emlékhelyeit. (MTI/EPA/Etienne Laurent)