Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Lebukott a Soros-egyetem: nem felelnek meg a törvényeknek

HírekTamás Dániel

A Magyar Idők birtokába jutott hangfelvételek tanúsága szerint a CEU nem indított közös képzést az amerikai Bard College-dzsal, így korábbi állításaikkal ellentétben nem felelnek meg a magyar jogszabályoknak.

Ismert: a CEU korábban ultimátumot intézett a magyar kormányhoz, miszerint ha a kormány nem hajlandó aláírni a Soros-egyetem magyarországi működését szentesítő államközi megállapodást, akkor az egyetem Bécsbe költözik. Persze arról nem szólt a fáma, hogy egyáltalán nem felelnek meg a magyar jogszabályoknak.

A Magyar Idők birtokába került hangfelvételekből világosan kiderül, hogy a CEU nemcsak a Bard College-on, de más amerikai intézményben sem folytat mesterdiplomát adó képzéseket. A Soros-egyetem megállapodása a Bard College-dzsal mindössze annyiból áll, hogy a Bard alapszakos hallgatói néhány hónapra eljöhetnek a CEU-ra az európai ERASMUS programhoz hasonlóan.

A felvételeken szereplő Janet Stetson, a BC Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője szerint a CEU és a BC közötti „nagyon laza” együttműködés lényege, hogy a Bard College-on alapképzésben részt vevő hallgatók fél vagy egy évet a CEU-n tölthetnek, ám a BC-re visszatérve tudják csak befejezni a tanulmányaikat, és diplomát is csak ott kaphatnak.

Enyedi Zsolt, a Soros-egyetem rektorhelyettese a Magyar Idők kérdésére azt bizonygatta, hogy programjukkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker tanulmányi főtitkárhelyettes foglalkozik. A CEU rektorhelyettese kitért rá: szeptemberben az egyetem egy másik programot is elkezdett New Yorkban. „A korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésünket Budapest-New York-programmá alakítottuk” – fogalmazott Enyedi. Tájékoztatása szerint az utóbbi program nem a Barddal közös együttműködés, hanem a mesterképzéshez a CEU biztosít minden feltételt.

A CEU korábbi állításaival ellentétben nem felel meg a törvényi előírásoknak, de ennek ellenére is megpróbálta megzsarolni a magyar kormányt. A Soros-féle ideológiai kiképzőcentrumként működő CEU az egyetlen a Magyarországon működő 27 külföldi felsőoktatási intézmény közül, amely kifogásolja a kormány által meghozott intézkedéseket és következetesen szembehelyezkedik az érvényes magyar jogszabályokkal.

Borítófotó: hirado.hu