Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Közeleg az újabb Orosz-kínai hadgyakorlat

Hírekfigyelo.hu/MTI

Oroszország és Kína haditengerészete jövő hétfőtől szombatig közös hadgyakorlatot tart az észak-kínai Csingtao közelében - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője.

A két ország rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat. Tavaly szeptemberben például több mint háromezer kínai katona vett részt Oroszország eddigi legnagyobb hadgyakorlatán, melyet Szibériában tartottak mintegy 300 ezer fős orosz haderő részvételével. 

A jövő heti közös hadgyakorlat a kínai haditengerészet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából e héten rendezett nemzetközi rendezvénysorozatot követi, melyen szintén részt vett egy orosz küldöttség, illetve az orosz haditengerészet hajói is. Az évforduló tiszteletére szervezett ünnepi felvonuláson, melyet szintén Csingtaónál rendeztek meg kedden, Hszi Csin-ping kínai elnök is jelen volt. 

Hszi ünnepi beszédében ugyan a tengeri biztonság és béke fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, és a kínai haditengerészet békés fejlődéséről beszélt, de sok megfigyelőben aggodalmat kelt a kínai haderő nagy ütemű fejlesztése, különös tekintettel arra, hogy a távol-keleti ország egyre határozottabban érvényesíti területi követeléseit a Dél-kínai-tengeren, és egyre gyakrabban küld katonai egységeket a Peking által Kína szakadár tartományának tekintett Tajvan közelébe.

 

Borítófotó: Az Onon folyón létesített pontonhídon kel át egy harckocsi a Bajkálon túli területen fekvő Cogol gyakorlótéren a Vosztok 2018 fedőnevű hadgyakorlaton 2018. szeptember 12-én. Ez 1981 óta a legnagyobb oroszhadgyakorlat, amelyen 297 ezer katona, több mint ezer légi jármű és 36 ezer harckocsi és egyéb harci jármű, valamint 80 hadihajó vesz részt két orosz katonai körzetben. A szeptember 11-17. között rendezett manőverekben a kínai és a mongol haderő is képviselteti magát. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)