Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Közel négy százalékos volt az infláció áprilisban

Hírekfigyelo.hu

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

Egyetlen év alatt, tavaly áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt, ezen belül

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,3,
  • a liszté 11,2,
  • a péksüteményeké 9,7,
  • a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb,

a tojásé 8,5, a tejé 6,2, a cukoré 3,6 százalékkal alacsonyabb lett – közölte a KSH. A jelentés szerint a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,7 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,0, ezen belül a lakásjavítási és - karbantartási szolgáltatásokért 12,0, az üdülési szolgáltatásokért 6,1 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok 6,9 százalékkal drágultak.

A fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek 3,2, a párizsi, kolbász 2,2, a sertéshús 1,6, a kenyér 1,2 százalékkal többe, az étolaj 1,9, a tojás és a sajt 1,2 százalékkal kevesebbe került.

  • A ruházkodási cikkek 2,1,
  • a szeszes italok, dohányáruk 0,7,
  • ez utóbbin belül pedig a dohányáruk 1,6 százalékkal drágultak.

A hivatal adatai szerint a szolgáltatások ára 0,5 százalékkal nőtt, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 5,9 százalékkal lett magasabb egy hónap alatt, idén márciushoz viszonyítva. 

Az első négy hónapban az infláció átlagosan 3,4 százalékkal nőtt.

 

Borítókép: PuzzlePix / Dreamstime