Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Kolumbia ősi népe is retteg a drogbáróktól

Hírekfigyelo.hu/MTI

Egyenesen a kolumbiai elnökhöz fordultak az ország délnyugati részén az indián közösségek, hogy védelmet kapjanak az egykori gerillákkal együttműködő kábítószer-kereskedők gyilkosságaival szemben.

"Humanitárius válsággal nézünk szembe, katasztrofális helyzetben vagyunk, valóságos népirtás folyik indiánok, afrokolumbiaiak és földművesek ellen" - húzta meg a vészharangot szerdán egy sajtóértekezleten Geovanny Yule, a helyi indián közösség szóvivője.

A kolumbiai kormány kedden bejelentette, hogy további 450 katonát küld a térségbe, amely az utóbbi időben fegyveres csoportok közötti harcok és gyilkosságok helyszíne volt. Az indiánok azt kérték: Iván Duque államfő személyesen keresse fel Cauca megyét, hogy saját szemével tekinthesse át a helyzetet, s hogy a kormány megfelelő gazdasági programra tegyen javaslatot.

Az indián közösség kedvezően fogadta a fegyveres erők gyarapítását, felhívta azonban a figyelmet: az igazi megoldás a szociális problémák orvoslása és a befektetések növelése lenne.

A helyi lakosság életét nem csupán a drogkereskedő bandák keserítik meg, hanem a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori, le nem szerelt gerilláinak a garázdálkodásai is. Miután a kormány és a FARC között 2016 novemberében kötött béke több évtizedes konfliktusnak vetett véget, számos korábbi harcos nem tette le a fegyvert, hanem bűnszervezetekhez szegődött.

Egy nemrégiben napvilágot látott katonai hírszerzési jelentés szerint - bár a FARC csaknem 13 ezer tagja, beleértve több mint 6 ezer harcosát beszolgáltatta fegyverét megsemmisítésre - 31 "disszidens" FARC-csoport van, amely kokacserje-termesztő régiókban és illegális aranybányászathoz köthető területeken tevékenykedik.

 

Borítókép: Az amazóniai huitoto indián törzs tagjai a három ország, Kolumbia, Peru és Brazília határán, mélyen a dzsungelben fekvő kolumbiai Leticiában 2018. április 10-én. (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)