Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Kezdődik a vérszívók irtása

Hírekfigyelo.hu/MTI

A héten megkezdődik az országos szúnyoggyérítési program - tájékoztatott a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mukics Dániel közölte: első lépésként a Balaton térségében, a Körösök mentén és a Duna alsó szakaszán kezdik meg a védekezést biológiai eljárással.
   
A munkálatok megkezdése a csapadékossá váló időjárás, így az élőhelyek bővülése miatt vált sürgetővé - fűzte hozzá.
   
Elmondta: a héten 2200 hektárnyi vízfelületet kezelnek. 
   
A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. A szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ám ártalmatlan minden más élőlényre.
   
Később kémiai anyagok permetezésével is folytatják a szúnyoggyérítést. 
   
A kémiai szúnyoggyérítés kezdetétől folyamatosan közzéteszik a katasztrófavédelem honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), hogy melyik napon, melyik településen permeteznek - közölte Mukics Dániel.
   
A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakosság a ház körüli tenyészhelyek felszámolásával is sokat tehet a szúnyogok számának csökkentése érdekében; a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ugyanis ezerszámra fejlődhetnek lárvák.
   
A ház körül javasolt teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített, amely a www.antsz.hu weboldalon érhető el.

 

Borítófotó: Egy An-2 típusú repülőgép felszálláshoz készül légi biológiai szúnyogirtáshoz a Farkashegyi repülőtéren (MTI Fotó: Bruzák Noémi)