Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Jól indult 2019 a Budapesti Értéktőzsdén

HírekSzajlai Csaba

Magyarországon a tőzsde lendületét továbbra is a meggyőző a makrogazdasági számok biztosították, ezúttal elsősorban a 2018-at záró egyensúlyi mutatók növelték a bizalmat.

 

Bár a Budapesti Értéktőzsde 2018-ban is a világ legjobban teljesítő börzéi közé tartozott, kár lenne tagadni: a hátrahagyott év nem volt a tőkepiacok kedvence.

A világ részvénypiacai mintha csak ezt szerették volna feledtetni, mert januárban a fejlett tőzsdék egyaránt legalább egy-két százalékkal erősödtek. 

A BUX felülteljesített, 39 139 pontról, 40 856 pontig drágult, ami 4,4 százalékos felívelés. A legnagyobb forgalmú hazai részvények ezúttal szép egyenletesen hozták a piac átlagos drágulását. Az év első havában végül 231,5 milliárd forint volt az összesített részvényforgalom, amely napi 10,5 milliárd forintos átlagos forgalmat jelentett. Ennél gyakran aktívabb, máskor gyengébb a kereskedés, de a megelőző hónap összesített forgalmát azért meghaladta ez az érték, igaz, az ünnepnapokkal teletűzdelt decemberben kevesebb volt a kereskedési lehetőség. 
Összefoglalva a budapesti parkett eseményeit: Magyarországon “bőven akadt” lendület a tőzsdén, továbbra is meggyőzőek a makrogazdasági számok, ezúttal elsősorban a 2018-at záró egyensúlyi mutatók növelték a bizalmat. Közben a forint is erősödött. 

Egyébkánt a globális piacokon a tucatnyi feszültség között a befektetők elsősorban arra figyeltek, hogy miként alakul a FED kamatpolitikája, de meghatározó volt az is, hogy lesz-e amerikai – kínai megállapodás? A brexit, az európai uniós választások, az infláció emelkedésének esélye tovább borzolja a kedélyeket, de úgy tűnik, hogy az év első napjaiban a befektetők inkább a pozitív kimenetelekre tettek, mert globálisan is emelkedtek a mutatók.