Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Jobbik-szakadás: nem biztos, hogy lesznek túlélők

HírekPindroch Tamás

A Jobbik hasadásának egyetlen szépséghibája van: a szakadárok egészen a választási kudarcig kitartottak Vona Gábor elnök mellett, akit most a pokolra kívánnak.

 

Se Toroczkai László, se Dúró Dóra, se férje, Novák Előd nem háborgott április 8-ig nyilvánosan azon, hogy a Jobbik elnöke mennyire rossz irányba vezeti a Jobbikot, hogy ebből a néppártosodás izéből nagy leégés lesz, úgyhogy Vona gyorsan szedje csak a sátorfáját. 

Nem akartak platformot sem alapítani, nem hallottuk a kampányban együtt háborogni őket azon, hogy Vona az SZDSZ egykori holdudvarának udvarolt a Spinoza-házban. Egyikőjük sem csapott az asztalra, nem mondott le addigi pozíciójáról, Toroczkai László nem hagyta ott az elnökséget, Dúró Dóra felháborodásában nem lépett ki a frakcióból és a pártból, Novák Előd sem haknizta végig a sajtót dörgedelmes kijelentéseivel.  

Azért nem, mert az “új Jobbik” leendő vezetői inkább kivártak, ha sarkosabbak akarunk lenni, akkor számításból hallgattak. Megvárták, hogy bukjon Vona, és csak azután kezdték ráborítani az asztalt. Viszont amennyiben őszintén politizáltak volna, már a kampányra ráfordulva felemelik a mutatóujjukat, hogy eddig és ne tovább! 

Persze, most, a választások után előadják, hogy ők belülről próbálták megreformálni a pártot - mint egykor az MSZMP-t az 1989 után hirtelen demokratákká váló szekeres imrék, kovács lászlók, lendvai ildikók  -, de nem sikerült. 

A Jobbik szakadása tehát korántsem a “jó” radikálisok, és a “rossz” néppártosodók küzdelme. Mindnyájuknak van abban felelőssége, hogy a Jobbik idáig jutott és a szétesés szélén áll. Június 23-án a “Mi magunk” platform zászlót bont, pártot alapítanak, mint egykor az LMP-s Párbeszéd, vagy épp a gyurcsányista MSZP-s platform tette. Nincs ebben a folyamatban semmi új, de nagy kihívás lesz, most a semmiből kell majd építkezniük, állami támogatás nélkül.  

Abban bíznak, hogy visszatér számukra a 2006 utáni korszak, újra megragadhatják a radikális témákat. Ilyen volt a cigány-magyar együttélés feszültsége, az állam és a közbiztonság megszűnése. Csakhogy ma már nem azt a korszakot éljük, hiszen a rendőrség a helyén van, az állam 2010 óta újra működik. 

Nem lesz tehát könnyű dolga Toroczkaiéknak, hogy el ne tűnjenek a politikai süllyesztőben. Ugyanúgy kell majd küzdeniük ez ellen, mint a baloldal felé kacsingató, a pártban maradó jobbikosoknak Sneider Tamás elnökletével, hiszen ők meg egy olyan politikai teret kívánnak elfoglalni, ahol most egy tucatnyi kis-közepes párt ténfereg, Gyurcsány Ferenccel az élükön.  

A folyamat nem túl biztató a szembenálló felek számára, a Jobbik szakadásnak tehát nem biztos, hogy lesznek túlélői.

Borítófotó: Tokody Marcell jobbikos képviselő sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt a Városháza dísztermében 2018. június 13-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)