Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Itt az első bizonyíték, hogy megérte belevágni a Liget Projektbe

HírekDitzendy Attila

Látványos állomásához érkezett a Szépművészeti Múzeum felújítása: megnyílik a nagyközönség előtt az 1945-ös harcokban megsérült, s azóta raktárnak használt Román Csarnok.

A Liget Budapest Projekt keretében 2015 februárjában fogtak neki a múzeumfelújításnak, s három évre rá, már gyönyörködhetünk a csaknem 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét megidéző csarnok egyedülálló falfestményeiben. Március 15-től húsvétig ingyenesen. A felújított Szépművészeti Múzeum, új kiállításokkal október 25-én nyílik meg. A Magyar Nemzeti Galériából a régi mesterek átkerülnek a Szépművészetibe, így az újranyitáskor a gyűjtemény jelentős része már ott lesz látható.

A Román Csarnokban hét évtizeden át a Régi Képtár festményei mellett azokat a gipszöntvényeket őrizték, amelyekkel igyekeztek a száz évvel ezelőtti látogatóknak megidézni mind az európai, mind a magyar, elsősorban középkori építészettörténetet. A felújítást követően egy részüket Komáromba, a Csillagerődben kialakított kiállítóhelyre költöztetik, másik részét a Szabolcs utcai restaurálási és raktározási központ látványraktáraiban helyezik el. Az egykori Szabolcs utcai kórház területén épülő központ 35 ezer négyzetméteres épülete már bokrétaünnep közeli állapotba került.

A Szépművészeti Múzeum eddigi legnagyobb rekonstrukciójával a Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervezte, 1906-ban átadott múzeum fele megújul. E mellett parkosított környezettel várják a látogatókat.

Borítófotó: Szépművészeti Múzeum, Facebook