Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Ismét elhalasztották Elon Musk rakétájának fellövését

Hírekfigyelo.hu/MTI

Nagyjából egy héttel későbbre halasztotta a SpaceX amerikai űripari vállalat a csütörtök éjszakára tervezett rakétakilövést.

A misszióval Elon Musk, a SpaceX alapítója Starlink nevű globális internetszolgáltatója első hatvan műholdját fogják Föld körüli pályára állítani.

A cég közlése szerint most a műholdak szoftvereit frissítik és "háromszor ellenőriznek mindent". A fellövést eredetileg szerda éjszakára tervezték, de az erős szelek miatt egyszer már elhalasztották.

A cég csütörtök déli Twitter-üzenetében azt írta, hogy a Starlink és a Falcon 9 rakéta "rendben vannak", a szelek "kedvezőbbek a mai kilövéshez". Órákkal később ugyanitt tették közzé az újabb csúszás hírék.

A rakéta felbocsátásának helyszínén, a floridai Cape Canaveralben nem árultak el többet az újságíróknak.

A Starlink nevű, szupergyors világinternetet szolgáltató projekt összesen 11 ezer műholddal veszi majd körbe a Földet, az első 60 darab indul az űrbe a Falconnal.


Elon Musk, Twitter

Az egyenként mintegy 227 kilogrammos műholdak a fellövés után egy órával, 440 kilométerrel a Föld fölött válnak el a rakétától, hogy kicsiny ionrakétáik segítségével érik el tervezett helyüket nagyjából 549 kilométeren.

A 60 műhold az eddigi legnehezebb rakomány, amit a Falcon 9 vagy a gigászi Falcon Heavy hordozórakéta valaha szállított - mondta el Musk szerdán riportereknek.

A műholdak nem azonnal kezdik el a szolgáltatást, 400 műholddal már elindulhat, azonban "jelentős működési képességhez" 800 darabra lesz szükség. A cég az egész világon akar űrbázisú internetszolgáltatást nyújtani.

Hozzátette, hogy a Starlinkből származó bevételre a Mars-űrhajó fejlesztéséhez lesz szükség.


SpaceX/Elon Musk

 

Borítófotó: SpaceX, flickr.com