Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Az USA kormánya hazarendeli Irakban dolgozó alkalmazottait

Hírekfigyelo.hu/MTI

Irak elhagyására utasította az amerikai külügyminisztérium az arab országban dolgozó, nem nélkülözhetetlen kormányzati alkalmazottait – közölte szerdán a bagdadi amerikai nagykövetség.

A Washington és Teherán közti feszültség fokozódása közepette kiadott közlemény szerint az amerikai kormánynak csak "korlátozott képessége van arra, hogy vészhelyzeti szolgáltatásokat nyújtson az Irakban lévő amerikai állampolgároknak". A közlemény azt tanácsolja, hogy az érintettek "a lehető leghamarabb távozzanak a kereskedelmi járatokkal".

A rendelkezés az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének és erbili konzulátusának "nem nélkülözhetetlen" tisztviselőire vonatkozik. Mindkét külképviseleten átmenetileg felfüggesztették a normál vízum ügyintézést.

A figyelmeztetést a nagykövetség weboldalán tették közzé, miután Washington a múlt héten közölte, hogy új és közvetlen fenyegetéseket észleltek Irán és a hozzá kötődő térségbeli erők részéről, amelyeknek célpontjában amerikai állampolgárok és amerikai érdekek vannak. Múlt vasárnap a bagdadi amerikai nagykövetség is figyelmeztetést adott ki, amely szerint a feszültségek fokozódása miatt nem javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy Irakba utazzanak.

 

Borítófotó: Illusztráció - halálfejes Szabadság-szobrot ábrázoló falfestmény az Egyesült Államok volt teheráni nagykövetségének épülete előtt (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)