Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Hatalmas pusztítást végez a Dorian hurrikán

HírekMTI

A meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései szerint hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük.

A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre.


Önkéntesek a Dorian hurrikán által okozott viharban a Bahama-szigeten fekvő Freeportban 2019. szeptember 3-án. A trópusi vihar hatalmas károkat okozott a Bahamákon, legkevesebb öt ember életét vesztette, sokan eltűntek. (MTI/AP/Ramon Espinosa)

A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll. Az NBC amerikai televízió kedd este helikopterről készült videofelvételeket mutatott be, amelyből érzékelhető, hogy – ahogy a műsorvezető fogalmazott – „totális a pusztítás”.

A képsorok összedőlt, vagy jobb esetben „csak” tető nélküli házakat, a széllökések által felfordított autókat, vízben álló utcákat mutatnak. Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna ki mindent – nyilatkozott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre. Mint fogalmazott: itt nem újjáépítés, hanem újrateremtés vár a helybéliekre.


Christina Koch asztronauta fotója a Nemzetközi Űrállomásról nézve szept. 2-án (Christina Koch, NASA)

 

Borítófotó: Az amerikai parti őrség által közreadott légi felvétel a Dorian hurrikán pusztításáról a Bahama-szigeteken 2019. szeptember 3-án. A trópusi vihar hatalmas károkat okozott a Bahamákon, legkevesebb öt ember életét vesztette, sokan eltűntek. (MTI/EPA/Amerikai parti őrség/Adam Stanton)