Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Hamis hírek hete, a kampány nem tesz jót a függetlenségnek

HírekLengyel Gabriella

Végérvényesen elstartolt a kampány, a magyar sajtóban is megindult a fake news-gyártás. Mivel az ellenzéki pártok nemigen látják el újságíró barátaikat érdemleges munícióval, így marad a kétségbeesett hírlomizás, a tényszerűség látszatát is messze elkerülve. Ezt nevezzük ma „független” sajtónak.

 

Három hírről is kiderült a héten, hogy tendeciózusan hamisak. Persze mindháromra ráugrott még idejekorán a balliberális sajtó  - az index, a hvg, a 444, a 24.hu -, megírták az énekesnő szenvedéseit a nem létező várólista miatt, a nem létező rühösséget a Margit Kórházban, és a szereplést kissé túltoló, önnön fontosságát túldimenzionáló hódmezővásárhelyi képviselő „megfigyelését”. Mellékszál, de egyre többször kell idézőjelbe tenni szavakat, ha a balliberális sajtó ténykedéséről van szó, arrafelé sok esetben sajátos jelentést kapnak a szavak. Értsük pontosan: nem azt, amit  valóban, tényszerűen jelentenek, hanem erős vágyaikat képzelik bele.

Mivel az ellenzéki pártok semmiféle érdemi gondolattal és akcióval nem szolgálnak, a kormány eredményeiről pedig ezek az orgánumok egyáltalán nem írnak   – ők ezt nevezik független tájékoztatásnak – marad számukra a hírvadászat a Facebookon. Mindig lehet találni egy nekikeseredett apukát, akinek négyes kapott a lánya, egy anyukát, aki kikészül attól, ha az iskolának védelmi intézkedéseket is át kell gondolni. Mindig lehet találni elégedetlen betegeket, akiknem tetszik a műtét utáni kímélő koszt, és azt hazudják, hogy éheztetik őket a kórházban. Vagy egy bájos énekesnőt, akinek évtizedes szenvedéseit még négy évvel megtoldaná a lezüllött és embertelen magyar egészségügy, hiszen nem kapott korábbi időpontot a műtétre. A „független” újságíró ilyenkor remegő izgalomba jön, máris copyzza a szöveget, kéri a képet a posztolótól, lelki szemei előtt látja lájkok százezreit, csak egyet felejt el, ellenőrizni az informciókat, két telefonhívással lecsekkolni, igaz-e a sztori. De nem fogja lecsekkolni, mert nem az hajtja, hogy igazat írjon, hanem az, hogy kritikus lehessen, bántó és gyalázkodó, hogy odapörkölhessen nekik. Ők ugyan nem ezt a szót használnák, ezt is tudjuk.  Nem a tények érdeklik, hanem az, hogy hangulatot keltsenek, hogy saját politikiai vágyaira igazolást találjon. Ezt ők független újságírásnak nevezik, pedig ez nem az, hanem a jól ismert balliberális fake news-gyártás, legjobb mesterük, a legismertebb zászlóshajó a CNN, ott se fáradnak a körültekintéssel, ha arról van szó, hogy ártani lehessen a gyülölt Trumpnak.

Van-e azzal baj, ha egy újságírónak van pártszimpátiája? Nincs. Bár ez jelenleg Magyarországon úgy néz ki, hogy a vállaltan konzervatív értékrendű kormánypárti sajtó munkatársait propagandista lakájmédiának nevezik, akik úgy hiszik, még mindig az ő dolguk a világ felcímkézése. Meg vannak a „függetlenek”, akik híreket hazudnak, gyalázkodnak mértéket nem ismerve, mert kormányt akarnak dönteni. Csak meg kell nézni, melyik fertályon kell több helyreigazítás tenni a hazugságok miatt. Segítek: a haladó oldal áll nyerésre. Ebben mindig ők nyernek. Április elejéig nem várunk mást, számlálót ezennel bekapcsoltuk.

Borítófotó: Wenling01/Dreamstime.com