Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Hamarosan jöhet a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása

Hírekfigyelo.hu

Az utolsó beavatkozás idén nyáron lesz esedékes, amikor az agyakat és a koponyákat szétválasztják. 

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, a gyermekek állapota optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Az alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében, 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

Forrás: Anadolu / Getty Images

A műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben Dr. Hudák István vezetésével.

Az immár két és féléves gyermekek január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Erre a műtétre, és a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat, magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudják befedni majd az ikreknél.

A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt. A család visszarepül Bangladesbe, a Dr. Csókay András idegsebész vezette végső fázis 2019 nyarán esedékes, amikor az agyakat és a koponyákat szétválasztják. 

Címlapkép: Pixabay