Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Gyenge hónapon vannak túl a vezető részvények

Hírekfigyelo.hu / MTI

Júniusban gyengültek a vezető részvények a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és a forgalom is csökkent az előző hónaphoz képest – tájékoztatott hétfőn a BÉT.

Az Egyesült Államokban és az eurózónában a múlt hónapban nagyot estek a 10 éves kötvényhozamok, miután a Fed és az EKB újra lazításra készül. A részvénypiacokon a pénz leginkább Amerikába áramlott, ahol a főbb indexek elérték, sőt megdöntötték mindenkori csúcsaikat. 

A BÉT-en eközben gyengültek a vezető részvények, a tőzsde szerint azonban ez még mindig csak korrekciónak tekinthető a korábbi hónapok erős felfutása után. 

A BUX 40 904 pontról 40 279 pontra mérséklődött, ami 1,5 százalékos visszaesés, és lényegében a két legnagyobb papír, az OTP és a Mol gyengülésének következménye. 

A részvényforgalom 177,7 milliárd forint volt júniusban a BÉT-en az előző havi magas, 260,3 milliárd forint után, a napi átlag 9,4 milliárd forint, ez 20,9 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest. A forgalom több mint a felét az OTP adta.

  • A vezető papírok közül az OTP árfolyama 92,9 milliárd forintos forgalom mellett 7 százalékkal, 11 300 forintra csökkent,
  • a Mol pedig 32,2 milliárdos forgalom mellett 3,8 százalékkal, 3152 forintig gyengült.
  • A Richter 0,1 százalékkal, 5235 forintig erősödött, 25,1 milliárdos forgalom mellett.
  • A Magyar Telekom havi forgalma 3,8 milliárd forint volt, árfolyama 1 százalékkal, 421 forintra emelkedett. 

A 4iG-részvények 12,9 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, miközben árfolyamuk 25,1 százalékkal emelkedett – közölte a BÉT.

Júniusban megkezdődött a kereskedés az MKB Bank részvényeivel, a 4iG és az AutoWallis pedig a prémium kategóriába került. Törölték viszont a kereskedésből a Konzum papírjait, miután a cég beolvad az Opusba. 

A brókercégek forgalmi listáját júniusban az Erste vezette 100 milliárd forintos duplikált forgalommal, a második a Wood lett 82,8 milliárd, a harmadik pedig a Concorde 75,3 milliárd forintos forgalommal.

 

Borítókép: PavelVinnik, Getty Images