Hirdetés átugrása →
Bezár ×

G7 - ajánlatokkal érkeznek a nagyok

HírekMTI

Emmanuel Macron szeretné meggyőzni a G7-es országcsoport szombat este kezdődő franciaországi csúcsértekezletén „valamennyi partnerét arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak”. A francia államfő ezt a találkozó kezdete előtt az Atlanti-óceán partján található Biarritzból élőben közvetített televíziós beszédében mondta.

A világ hét legfejlettebb országai (Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetőinek hétfőig tartó találkozójának főbb témáit felsorolva (kereskedelmi háborúk, brazíliai erdőtüzek, iráni nukleáris program)) Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha a csúcs „hasznosnak és jelentősnek” bizonyulna.

Jogosan várják el, hogy szavatoljuk és megvédjük a békét a világban. Beszélni fogunk Iránról, Szíriáról, Líbiáról, Ukrajnáról ... Ezekben a kérdésekben időnként nézeteltérések mutatkoznak, és távolinak tűnhetnek önöknek, de érintik önöket is

- hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a 2015-ös franciaországi terrortámadásokat és a migrációs válságot.

Tusk: a G7-e csúcs az egység és szolidaritás nehéz próbatétele lesz

Az egység és a szolidaritás nehéz próbatétele lesz G7-es országcsoport csúcsértekezlete egy olyan év után, amikor világ leggazdagabb országainak vezetői nehezen találták meg a közös nyelvet – jelentette ki néhány órával a találkozó előtt Donalt Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Tusk a Biarritzban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a világ gazdaságilag hét legfejlettebb országa közötti kereskedelmi háborúk tovább fogják rombolni köztük a bizalmat, és amennyiben Donald Trump amerikai elnök a vámtarifákat fogja használni politikai eszközként, az kockázatos lesz az egész világra nézve.

Közben a francia média hírt adott arról, hogy leszállt a bordeaux-i repülőtéren az amerikai elnököt szállító gép. Trump onnan helikopterrel repül a csúcsértekezlet helyszínére, Biarritzba. A Fehér Ház szerint az elnök a nemzetközi kereskedelem tökéletesítésére vonatkozó célkitűzéseit akarja megvalósítani az értekezleten.

Franciaország biodiverzitási alapokmányt fogadtatna el
Franciaország szorgalmazni fogja egy biodiverzitási alapokmány elfogadását a G7 csoport szombaton kezdődő biarritzi csúcstalálkozóján, és nyomást fog gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy csatlakozzon a dokumentumhoz – közölte Emmanuel Macron francia elnök a Konbini hírportálnak adott pénteki interjújában.

Beszéltünk a biodiverzitásról. Ez a G7-es csúcs lesz az első alkalom, hogy aláírunk egy biodiverzitásról szóló alapokmányt; elkötelezettek vagyunk emellett, és mindenki alá fogja írni

– jelentette ki Macron az Elysée palota kertjében adott interjújában.

Borítókép: Getty Images