Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Füstölt a londoni metró: ilyen botrány lenne nálunk

HírekPindroch Tamás

Londonban technikai okok miatt volt reggel metrótűz, mégsem bukott bele a főpolgármester, se a kormány.

 

Ma reggel elektronikai hiba miatt tűz ütött ki egy londoni metrón, minden utasnak el kellett hagynia a szerelvényt, amely erősen füstölt. Sokan megijedtek, a tüzet azonban gyorsan megfékezték. Szó sem volt semmilyen terrortámadásról, csupán a - nem orosz - metrókocsi hibásodott meg. A néhány perces ijedtség után nem sokkal minden visszaállt a normális londoni kerékvágásba, a politikát meg sem karcolta az eset.

Képzeljük el, hogy egy ehhez hasonló füstölés milyen botrányt indítana el Budapesten. Egy erősebb metrófüstölés után a baloldal olyan fickándozásban törne ki, hogy olyat még nem látott a világ. Egységbe kovácsolódnának a hipszter-fiatalok az LMP-sekkel, a volt - és jelenlegi - füvezőkkel, a baloldal első, második és harmadik számú miniszterelnök-jelöltjével is. (Lesznek még többen is…) Így, kéz a kézben az augusztus 20-i mega-tetra demonstrációnál is nagyobb tüntetésen üzennék meg Budapest fideszes vezetőinek és a kormánynak, hogy “Elég volt!”. Tarlós István főpolgármestert azonnali lemondásra szólítanák fel, de Orbán Viktor miniszterelnök sem úszná meg, ő sem maradhatna a helyén. Mivel az 1-es és a 4-es metrón kívül minden fővárosi metróvonal orosz (szovjet) segítséggel épült, és a metrókocsik is orosz gyártmányúak, a botrány egészen a Kremlig érne, rögtön felmerülne Vlagyimir Putyin felelőssége is az ügyben. És ha már Orbán-Putyin tengely, akkor a tiltakozáscunami magával ragadhatná a Paks 2 beruházást is.

Egy budapesti metrófüstölés esetén e forgatókönyv beteljesülése egyáltalán nem lenne légből kapott. De a baloldalt ismerve, nem is kell hogy megüsse őket a metró füstje: a következő fél évben biztos találnak majd valamilyen csip-csup cassus bellit, hogy újra, teljesen megőrüljenek.   

Borítókép: Tom Singer/independent.co.uk