Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Fontos határidőre hívta fel a figyelmet a jegybank

Hírekfigyelo.hu / MTI

Három bankjegy átváltási határideje is lejár hamarosan – figyelmeztet honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzeket húsz éve vonták be a készpénzforgalomból.

A határidő összesen három bankjegyet érint: az 1999. július 27-én bevont barna színű 5000 forintost, valamint az 1999. szeptember 1-jén bevont zöld színű, Bartók Béla portréjával ellátott 1000 forintost és a lila színű, Ady Endre arcképével díszített 500 forintos bankjegyet – figyelmeztet az MNB a honlapján. 

Ezek a bankjegyek már csak néhány hónapig válthatók át névértéken az MNB lakossági pénztárában törvényes fizetőeszközökre, mert az átváltási határidejük lejáratát követően értéküket vesztik.

A törvény szerint a jegybank a bevont bankjegyeket a bevonási határnapjuktól számított 20 évig váltja át forgalomban levő fizetőeszközre. Ez a határidő nem hosszabbítható meg. 

Az MNB lakossági pénztárában tehát a "barna" ötezer forintos bankjegyek idén július 26-ig, a "zöld" ezer és "lila" ötszáz forintos bankjegyek pedig augusztus 30-ig válhatóak be.  

Néhány bank- és postafiókban szintén van még lehetőség ezeknek a bankjegyeknek az átváltására, azonban fontos tudni, hogy a bankok és a posta az átváltást egyéb szolgáltatásuk (például számlavezetés) igénybevételéhez köthetik, továbbá díjat is felszámíthatnak érte, ezért a bank- vagy postafiókok felkeresése előtt célszerű az érintett hitelintézetek és a posta honlapján tájékozódni az átváltás lehetőségéről és feltételeiről – olvasható az MNB közleményében.


 

Képek: eremshop.hu