Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Felminősítés: örül a PM és az MNB is

HírekSzajlai Csaba

A Standard and Poor’s felminősítésének mostani lépcsőfoka igencsak időszerű volt, hiszen a piac már korábban beárazta Magyarország pénzügyi és gazdasági fundamentumainak érdemi javulását. A Fitch egy hét múlva vizsgálja felül hazánk államadós-osztályzatát.

A magyar gazdaság évek óta tartó kiegyensúlyozott és stabil növekedésének köszönhetően tovább javította Magyarország hitelminősítői besorolását a Standard and Poor’s – jelentette ki Varga Mihály mai tájékoztatóján. A pénzügyminiszter hozzátette: a szervezet egyúttal elismeri, hogy hazánk külső sérülékenysége és az államadósság mértéke is folyamatosan csökken, ami a kormány korábban meghozott intézkedéseinek köszönhető.

Varga Mihály kifejtette: a felminősítés következő lépcsőfoka igencsak időszerű volt, hiszen a piac már korábban beárazta a magyar fundamentumok érdemi javulását. A Standard and Poor’s mostani döntésével a befektetésre ajánlott kategória alsó osztályáról (BBB-) módosította egy szinttel feljebb (BBB-re) a besorolást, bár ennél magasabb hitelminősítés is indokolt lehetne. A tárcavezető kiemelte: a mostani megítéléshez hozzájárult, hogy a magyar gazdaság növekedését a korábbi évtizeddel ellentétben nem a túlzott eladósodottság, hanem a hazai gazdaság teljesítőképessége adja, emellett a jórészt forintalapú finanszírozásnak köszönhetően a külső adósság is tovább zsugorodott.

A tavalyi évre már ismert 4,8 százalékos növekedési adat és a magyar gazdaság jövőbeli kilátásai bizakodásra adnak okot a soron következő értékelésekhez, mindez még vonzóbbá teheti Magyarországot a külföldi befektetők számára – mutatott rá végezetül a tárcavezető.

Ahogyan a jegybank az elmúlt időszakban több alkalommal jelezte, Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása támaszt alá. Az MNB ezzel kapcsolatos közleményéből kiderül az is, hogy a törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a jegybank a hazai gazdaság sikerességének, stabilitásának biztosítására, valamint bízik abban, hogy az S&P döntését követően a többi hitelminősítő is elismeri a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását.

A jegybank szerint is várható és időszerű volt a felminősítés, korábban többször jelezték tavaly, hogy indokoltnak tartanák a lépést. A másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings egy hét múlva vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát. Szakértők szerint a már 2017 őszétől fenntartott pozitív kilátást a Fitch is felminősítésre “válthatja át” döntése során.

Borítófotó: origo.hu