Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Északi jobboldal - az elnyomott kistestvér

HírekKiss Adorján

Mi jut eszünkbe Skandináviáról? Valószínűleg a hideg, a jólét meg a jégkorong. Illetve ha közélettel foglalkozik az ember, akkor az önmagukból kifordult jobboldali pártok.

A Fidesz kizárását kezdeményező pártok között megtalálhatjuk ugyanis Európa északi részének nevében konzervatív és nevében keresztény politikai erőit.

A finn Nemzeti Koalíciós Párt, a norvég konzervatív párt (Hoyre), továbbá két svéd „konzervatív” erő, a Mérsékelt Párt és az ottani kereszténydemokrata párt is szerepel a nagyobbik kormánypártot kizárni szándékozók listáján.

Az északi népek szalonjobbosai elnyomott kistestvérként élik életüket, belesimultak a baloldal által rájuk osztott szerepekbe. Svédországban és Norvégiában a második világháború után a szociáldemokraták több évtizeden keresztül vezették az országot, Finnországban sem volt sokkal különb a helyzet.

A skandináv jobboldal lépése tehát nem érhetett senkit meglepetésként, régóta élnek békésen a szociáldemokraták árnyékában, idomulva hozzájuk. Optikai tuningként felragasztották a Volvóra a keresztény és a konzervatív matricát, de nem tudták megelőzni a szocdem-mobilt. 

Most pedig már nem is akarják. A bal sávban gurulnak harminccal, ám ha Rosengardba vagy Husby-be érnek, ott felhúzzák az ablakot. A skandináv „klasszikus” jobboldal, úgy összeségében, nem más, mint elnyomott kistestvér, aki leugrik a boltba a bátyjának sörért, vagy tagnak szegődik az Európai Néppártba, hogy megpróbálja kizáratni a Fideszt a balosok kedvéért.

 

Borítófotó: Ulf Kristersson, az ellenzéki jobbközép koalíciót vezető konzervatív Mérsékelt Párt vezetője a svéd parlamentben, Stockholmban 2018. november 14-én (MTI/EPA/TT/Pontus Lundahl)