Hirdetés átugrása →
Bezár ×

ENSZ: aggasztó, hogy a hőhullám Grönland felé tart

Hírekfigyelo.hu/MTI

Az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő hőhullám Grönland felé tart.

 

A Meteorológiai Világszervezetet (WMO) aggasztja, hogy az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő e heti hőhullám Grönland felé tart közölte pénteken egy szóvivő a szervezet genfi központjában.

A sziget jégtakarója olyan vékonyra olvadhat, amilyen vékony még nem volt – tette hozzá.

Több nyugat-európai melegrekord dőlt meg csütörtökön, Németországban két nap alatt kétszer is. A szövetségi meteorológiai szolgálat előzetesen közölt adata szerint az új történelmi csúcs 41,6 Celsius-fok, amelyet Alsó-Szászország tartományban regisztráltak.

Párizsban csütörtökön 13 óra 42 perckor a több mint hetvenéves abszolút melegrekord dőlt meg 41 fokkal – közölte a francia meteorológiai szolgálat. Az eddigi 40,4 fokos melegrekordot 1947. július 28-án mérték a francia fővárosban.

Negyvenfokos kánikula sújtja még mindig elsősorban Olaszország északi részét, ahol csütörtökön a legmagasabb szintű riasztást adták ki. A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást 13 városra - Bologna, Bolzano, Brescia, Firenze, Frosinone, Genova, Perugia, Pescara, Rieti, Róma, Torinó, Trieszt és Verona – érvényes. Pénteken Milánóra is érvényes lesz a hőségriadó. 


Takaró borítja a Rhone-gleccsert a svájci Furka-hágó térségében fekvő Gletsch falu fölött 2019. július 25-én. Az Alpok legrégebbi gleccserét különleges fehér takarókkal igyekeznek megvédeni az olvadástól (MTI/EPA/KEYSTONE/Peter Klaunzer)

Megdőlt az eddigi júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában is. A brit meteorológiai szolgálat bejelentése szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren 36,9 fokot mértek. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt. A meteorológusok 60 százalékos eséllyel jósolják, hogy csütörtökön megdől az abszolút országos melegrekord is, amely jelenleg 38,5 fok. Ezt 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében.

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat (IRM) az országot sújtó hőhullám miatt. Belgium egyes részein a napokban 38-40 Celsius-fokos hőmérséklet is várható. David Dehenauw, a szolgálat vezetője később bejelentette, hogy 38,9 Celsius-fokot mértek az ország délkeleti részén szerda délután, és ezzel épp megdőlt a 38,8 Celsius-fokos melegrekord, amelyet tavaly nyáron regisztráltak.

Hollandiában 40,4 Celsius-fokos új rekordhőmérsékletet mértek, Spanyolországban viszont a hőmérséklet ismét megközelíti az évszakban szokásos értékeket, az 50 tartomány közül csak hatban van továbbra is érvényben narancsszínű riasztás.

A hőség várhatóan a hét végéig tart, amikor zivatarokkal érkezik az enyhülés


Strandolók a dániai Blokhus tengerpartján 2019. július 25-én. (MTI/EPA/Henning Bagger)

 

Borítókép: Jéghegyek, Disko Bay, Dánia, Grönland (Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)