Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Ennyire konkrétan még nem tett hitet a világkormányzás mellett Gyurcsány

HírekVizvári Soma

Mindezt egy most megjelent Merjünk hazafiak lenni című dolgozatában tette meg a volt miniszterelnök.

 

Gyurcsány Ferenc tollat ragadott, és egy “dolgozatban” értekezett arról, mi ma Magyarországon a politikai helyzet, hogy áll a világpolitika, és persze, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy le lehessen váltani Orbán Viktor.

Az “elemzés” fő üzenetei a következők:

  • Magyarországon nincs demokrácia

  • az ellenzék töredezett, de össze kell fogjon (a Jobbikot is beleértve), hogy elzavarja Orbánt, csak ezután kell eldönteni a többi kérdést

  • Orbán “nacionalista-populista” kormánya valójában “hazafiatlan”

  • és mivel nincs demokrácia a jelenlegi kormányt akár nem demokratikus eszközökkel is le lehet váltani.

És persze a legdurvábbat a végére hagytam. Ugyan az se pite, ahogy Gyurcsány felfesti az ördögöt a falra, csak hogy ne kelljen betartaniuk a demokratikus szabályokat, és közben a valódi, karlendítgetős ördöggel is hajlandó cimborálni. De ezt az aljas narratívát nem most kezdte el terjeszteni Őszöd miniszterelnöke.

Viszont ilyen konkrétan talán még Gyurcsány sem tett hitet a mellett, hogy világkormányzásra van szükség: “A magam részéről az emberi nem egyetemességében, a népek, régiók, országok fokozódó egymásra utaltságában hiszek, s abban, hogy a Föld nevű bolygó teherbíró képessége véges, ezért azt gondolom, hogy vagy a globális kormányzás felé megyünk, vagy belepusztulunk.”

Hát persze, a történelem szükségszerűen halad valamerre. Nem ismerős ez valahonnan? Gyurcsány szerint ez a valami a globális kormányzás. Természetesen a magukat a haladás prófétáinak kikiáltó figuráknak muszáj elhitetniük hallgatóságukkal, hogy a jövőbe látnak.

Ez Marxnak is sikerült, sokan meg voltak róla győződve, hogy a szobatudós tökéletes jövendölést mondott. Aztán amikor csak nem akartak a dolgok maguktól megtörténni, de egy-két félőrült már nagyon szerette volna, akkor jöttek a bolsevikok és úgy döntöttek, kicsit rásegítenek a szükségszerűségre. Ez persze, ahogy mondani szokták, nem igényelt 100 millió áldozatnál többet.

De Gyurcsány sem csak a szükségszerűségben hisz ám. Ő is rásegítene egy kicsit, hogy minél előbb létrejöjjön egy tökéletesen átláthatatlan, kétes legitimációval rendelkező globális kormányzat. Amint az a továbbiakból kiolvasható, a DK elnöke kicsiben kezdené: “Az új Magyar Köztársaság az elmélyülő nemzetközi együttműködés és felelősségvállalás híve, szorgalmazza az Európai Unió egyre mélyebb integrációját, a közös politika kiterjesztését, a hatékonyabb közös kül- és biztonságpolitikát, a közös szociális- és energiapolitikát, az egységesülő igazságügyi rendszert, benne az Európai Ügyészséggel. Támogatjuk az adórendszerek, a munkajog harmonizálását, az európai vállalatifelelősség-chartát, az oktatási, egészségügyi szolgáltatások európai minimumának kidolgozását és bevezetését” - írja egy kicsit lejjebb. Nézzük végig a felsorolást, mi mindent bízna rá központilag az unióra Gyurcsány! Ez a magyar állam totális kiherélése lenne. Ez lenne a hazafias politizálás?

És ebben a “tanulmánynak” becézett újkomcsi kiáltványban még ilyen gondolatokat is olvashatunk: “Dacára a magyar kormány folyamatos nemzeti szólamainak, én a fentiek alapján ezt a kormányt hazafiatlannak ítélem”. Mindezt egy álságos szólamtenger közepén. Ilyenkor meg lehetne tőle kérdezni: ki építette fel anno a déli határkerítést, és ki ellenezte azt véres szájjal?

Igaz, a kerítések csak útjában állnak a világkormány világgondolatrendőrségének, ezért Gyurcsányi logika szerint azt “hazafias” okokból előbb utóbb a történelmi szükségszerűség kedvéért le kell majd bontani.

Borítófotó: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (MTI Fotó: Mónus Márton)