Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Ebola: Kétezerre emelkedett a halálos áldozatok száma Kongóban

Hírekfigyelo.hu/MTI

Kétezerre emelkedett a Kongói Demokratikus Köztársaságban a tavaly kitört ebolajárvány halálos áldozatainak a száma - közölték kormányzati források pénteken, megemlítve, hogy a regisztrált ebolás esetek száma meghaladta a háromezret.

A hatékony oltóanyagok ellenére az ebolát egyelőre nem sikerült megfékezni, egyrészt a helyiek bizalmatlansága, másrészt pedig az afrikai ország több tartományában uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt.

Kongóban számos lázadó csoport harcol egymással, a milíciák összecsapásai pedig súlyosan érintik az ebola sújtotta területeket is. A fegyveresek a köztük lévő etnikai konfliktusok mellett elkeseredetten küzdenek a földterületek, valamint az ásványkincsek - főleg a kobalt és az arany - kitermelésének az ellenőrzéséért is.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) júliusban arra figyelmeztetett, hogy a járványban megbetegedettek között tízből átlagosan három gyerek. A szervezet számításai szerint költségvetése megháromszorozására lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot a járvánnyal.

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013-2016-ban Nyugat-Afrikában, a mostanit pedig, amely tavaly augusztusban tört ki Kongóban, már a második legpusztítóbb ebolajárványnak tartják.

A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

 

Borítófotó: Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók egy ebolavírussal fertőzött személyt temetnek el az Észak-Kivu tartományban fekvő Beniben 2019. augusztus 29-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány miatt, amelynek eddig csaknem kétezer halálos áldozata van. Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. (MTI/EPA/Hugh Kinsella Cunningham)