Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Ebben az évben is felmérik a méhpusztulások kockázatát

Hírekfigyelo.hu/MTI

A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt idén emelt mintaszámmal folytatódik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében - közölte a Nébih honlapján hétfőn. 

Kiemelték: az elmúlt években országos szinten 50-100 növényi mintát vizsgált a hatóság, idén 123 mintavételt irányzotak elő. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a növényvédő szerek kijuttatásakor a termelők a méhvédelmi előírásokat betartották-e. Ha a szakemberek szabálytalanságot tárnak fel, eljárást indítanak az előírásokat megszegőkkel szemben
    
A mintákat a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői veszik le, és a Nébih laboratóriumai vizsgálják - ismertették. 

    
A Nébih arra kérte a termelőket, hogy tartsák be az előírásokat, és ne csak a virágzó kultúrnövénynél legyenek tekintettel a méhekre, hanem akkor is, ha a területet a méhek egyéb okból látogatják, például virágzó gyomnövények vannak a területen, levéltetvek, kabócák miatt mézharmat - édesharmat - található a növényeken, vagy ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik.  

    
A monitoring program független a méhmérgezés gyanújáról tett bejelentéseket vizsgáló eljárásoktól - hívta fel a figyelmet a hivatal.

 

Borítófotó: Méhek virágport gyűjtenek virágzó almafán a tavaszi melegben Nagykanizsa közelében 2019. március 17-én. (MTI/Varga György)