Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Dupláz a bővítéssel a BorsodChem

Hírekfigyelo.hu/MTI

Egy évi 220 tonna kapacitású salétromsavüzemet tervez építeni a BorsodChem Zrt. (BC), a kazincbarcikai vegy­ipari társaság ezzel megkétszerezné meglévő kapacitását – tudta meg a Világgazdaság.

A beruházás részeként létesülne egy gyártósor, két, egyenként kétezer köbméteres hígsavtároló tartály, egy háromcellás hűtőtorony és egy négyállásos vasúti salétromsav töltő-lefejtő állomás. A többletként előállítandó salétromsavat a társaság saját maga kívánja felhasználni, a termék a poliuretángyártás egyik összetevőjének, a TDI-nek az alapanyaga. Maga a salétromsav ammóniából, ionmentes vízből és oxigénből készül.

Megindult a felülvizsgálat

Bár a BorsodChemnek 2033. április 30-ig van érvényes, egységes környezethasználati engedélye az említett kemikália előállítására, mivel az új üzem révén az előállítható mennyiség évi 440 tonnára emelkedne, és mert a bővítés révén nőne a környezetterhelés is – egy kürtőn keresztül szennyeződés kerülhet a levegőbe –, a beruházás környezetvédelmi szempontból jelentős változtatásnak minősül. Emiatt a kö­zelmúltban megindult az érintett engedély felülvizsgálata, az eljárás kedvező esetben augusztus első felében zárul.

A társaság már hozzáfogott egy másik nagy beruházásához, az évi 200 ezer tonna kapacitású anilingyár létesítéséhez. Az új gyárra – mint arról a Világgazdaság a cégtől kapott tájékoztatás alapján már beszámolt – azért van szüksége a BC-nek, hogy kevesebb alapanyagot kelljen vásárolnia saját anyacégétől, a kínai Wanhuától.

Jelenleg ugyanis a Kazincbarcikán felhasznált anilin 40 százaléka Kínából érkezik. A 142,2 millió eurós, azaz mintegy 46,2 milliárd forintos beruházás költségeinek több mint 30 százalékát fedezi az állami támogatás. Az anilinből a poliuretángyártás egy másik alapanyaga, az MDI készül.

(Világgazdaság)

Borítókép: A Wanhua Industrial Group leányvállalataként működő BorsodChem Zrt. TDI üzeme Kazincbarcikán. (MTI Fotó: Vajda János)