Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Dübörgés négy százalék körül

HírekSzajlai Csaba

Idén és jövőre is 4 százalék körüli ütemben bővülhet a magyar gazdaság - derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzéséből, miszerint a bővülés motorjai mindkét évben a fogyasztás, valamint a beruházás lehet.

 

A bővülő fogyasztásban elsősorban a kedvező munkaerőpiaci folyamatok (csökkenő munkanélküliség, növekvő bérszínvonal) játszanak jelentős szerepet. Vagyis a válság előtti időszakhoz képest idén és jövőre a fogyasztás emelkedése nem a lakosság eladósodásából, hanem a jövedelmek emelkedéséből következik.

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzése szerint a bérek idén 12, míg jövőre 8,6 százalékkal emelkednek, ami reálértelemben is jelentős növekedést jelent. A bérek gyors emelkedése mögött az egyre több ágazatban megjelenő munkaerőhiány mellett a minimálbér és a garantált bérminimum idei 15, illetve 25, valamint jövő évi 8, illetve 12 százalékos emelkedése, valamint a munkát terhelő járulékok idei 5, illetve jövő évi 2 vagy 2,5 százalékpontos csökkentése áll. Így a fogyasztás bővülése idén 3,7, míg jövőre 4 százalékos lehet. A minimálbér- és bérminimum emelést, valamint az ezzel összefüggő bérnövekedést mindaddig fenntarthatónak gondolják a kutatók, amíg a bérhányad, vagyis a bérek GDP-ből való részesedése meg nem közelíti az uniós bérhányad szintjét.

A Századvég a beruházások tavalyi visszaesése után 2017-re és 2018-ra is jelentős bővülést vár. Ezt egyrészt az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó források felhasználása okozza, másrészt pedig a társasági adó kulcsának 9 százalékra csökkentése. Az első negyedéves kedvező adatok, valamint a beruházások volumenének vártnál nagyobb növekedése miatt a Gazdaságkutató felfelé módosította az export volumenének idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, így az idén 7,7, míg jövőre 5,2 százalékkal növekedhet a kivitel volumene. Ezt meghaladó mértékben, 9,3, illetve 5,7 százalékkal növekedhet az import. A nettó export várhatóan sem idén, sem jövőre nem tud hozzájárulni a növekedéséhez, mivel a belső kereslet bővülése magasabb behozatalt indukál. Ugyanakkor a kutatóintézet az előző negyedéves előrejelzéséhez képest alig változtatott az inflációs előrejelzésén, így idénre 2,4, míg 2018-ra 3 százalékos pénzromlást valószínűsít.